Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 02. 19:31, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem látszott a medveárnyék, rövid lesz a tél

Nem látszott a medveárnyék, rövid lesz a tél

A népi hagyomány szerint nem tart már sokáig a tél, ugyanis nem látta meg az árnyékát a borús, esős időben a barlangjából előbújó medve szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A brummogva érkező, 14 évnél fiatalabb gyerekeket szombaton ingyen mehetnek be az állatkertbe, ahol játszóház, mézkóstoló és különleges állatbemutató is várja őket.

Február másodikán különleges jelentősége van a medvék barlangból való 'előjövetelének', ugyanis e nap időjárása alapján - a népi hagyomány szerint - következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig. A 'medveárnyék-észlelés hivatalos eredményét' Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be.

Vitatható, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, ugyanakkor több meteorológus azon a véleményen van, hogy a hosszú távú előrejelzések - a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt - eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük. A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek: február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.

A budapesti állatkertben a medveles kapcsán az egész hétvége a macik jegyében telik: játszóházzal, mézkóstolóval, látványetetésekkel és különleges állatbemutatóval várják a látogatókat, valamint a fesztivál ideje alatt a 14 év alatti, brummogva érkező gyerekek díjmentesen léphetnek be az intézménybe.

A programok között a barlangterem Dörmögő Dömötör játszóházában macibáb-készítésre és bábozásra várják a gyerekeket, valamint lesz játékmackó-kiállítás, méhészeti bemutató és jelképes medve örökbefogadás is.Látványetetéseket tartanak a barna- és jegesmedvéknél, valamint a kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvéknél, az Állatok akcióban című népszerű állatbemutató pedig medvés különkiadással jelentkezik a Varázshegy belsejében.

Az árnyékészlelés után a Varázshegy belsejében Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár és Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója bemutatta a Környezetügyért Felelős Államtitkárság első elektromos meghajtású Opel Ampera típusú szolgálati személygépkocsiját. Mint azt Illés Zoltán kifejtette, az államtitkárság a jövőben támogatni fogja Magyarországon az elektromos és környezetbarát járművek minél nagyobb számban való elterjedését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során