Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 14. 11:42, szerda | Helyi

Nem csak az egészséget, a környezetünket is rombolja

Nem csak az egészséget, a környezetünket is rombolja

Egyes becslések szerint egy cigicsikk kb. 1000 liter vizet szennyezhet be, a talajszennyezés pedig a növények fejlődését gátolja, mégis sokan eldobálják a cigaretta csikkeket.

Pápa Magyarország egyik legszebb barokk városa, a Magyarországi Református Egyház központja a Dunántúlon. Híres emberek éltek városunkban, töltötték itt diákéveiket, alkottak maradandó értéket az utókor számára. A város utcáit járva lépten- nyomon a kulturális és a történelmi örökségünkkel találkozhatunk, melyre méltán lehetünk büszkék.

Sajnos mindezek mellett van még valami, amibe mindenhol belebotlunk, bárhol is járunk. Ez nem más, mint a hanyagul eldobált cigarettacsikkek, és ez a legtöbb településen így van. Mielőtt bárki a közterület tisztaságáért felelős szerveket hibáztatná szögezzük le, hogy az utcákon lévő hulladékért (nem csak a cigarettacsikkért) az a felelős, aki azt eldobta. Túl azon, hogy a dohányzásból származó hulladék nem szép látvány, jelentős környezetszennyező hatással is bír.

Első sorban a talajra, a növényekre és a vízre is, ráadásul ez a közvetlen környezetünket érinti. Egyes becslések szerint egy cigicsikk kb. 1000 liter vizet szennyezhet be, a talajszennyezés pedig a növények fejlődését gátolja. A KSH adatai alapján a lakosság 27 százaléka rendszeresen dohányzik, így mindig lesz belőle utánpótlás és vég nélküli feleadatot adva többek között a lakóknak, akik az ingatlanaik előtt próbálnak rendet tartani. Sajnos a dohányosok egy része egyáltalán nem tiszteli azt a munkát, amit mások a közterület tisztaságáért tesznek, nem foglalkozik azzal, hogy a közvetlen környezetet védjék azzal, hogy első szeméttárolóig eljussanak a csikkel, pedig tároló van bőven kihelyezve az utcákon.

A problémára megoldást jelenthet és a dohányosok között teret hódíthatna az egy-két ezer forintért megvásárolható kis méretű hordozható hamutartó, ami mindig kéznél lehet. Illetve érdemes kiemelni, hogy a nemdohányzók érdekét első sorban az szolgálná, ha a közterületeken való dohányzás szigorúbb korlátozás alá esne.

Elég csak egy olyan egyszerű példát említeni és talán mindenki számára ismerős, hogy milyen kellemetlen, de talán inkább bosszantó, ha előttünk egy dohányzó ember sétál az utcán. Ilyenkor két lehetőség van, vagy elviseljük, vagy átmegyünk a másik oldalra, tehát a nemdohányzó kényszerül rá, hogy alkalmazkodjon.

Mindent összevetve egy kis odafigyeléssel a dohányzás okozta szemét mennyisége csökkenthető lenne. Ha már büszkék vagyunk arra, hogy városunk utcáit járta - a teljesség igénye nélkül – Petőfi Sándor, Jókai Mór, Deák Ferenc, akkor a dohányosok is tiszteljék meg emléküket azzal, hogy nem ott dobják el a dohányzásból származó hulladékot.

Böröczky András
szociálpedagógus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.