Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2024. Június 30. 08:05, vasárnap | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Négylábúak különleges gyakorlata Pápán

Négylábúak különleges gyakorlata Pápán

Szokásos, egyben egyedi – így lehetne jellemezni a Magyar Honvédség és a Rendőrség járőrkutyavezetőinek legutóbbi közös kiképzését, melynek ismét a pápai MH 47. Bázisrepülőtér adott otthont.

Szokásos a helyszín és a rendszerint nagy hangsúlyt kapott feladatok miatt, úgymint a csoportos őrző-védő munka, különféle szituációkkal, amelyek elsődleges célja a kutyák megfelelő ösztönállapotának kialakítása. Ahogy Zakár Csaba, a Hungarian Patrol Dog egyesület elnöke, egyben a kiképzés mentora fogalmaz, ez leginkább egy szerepjátékra hasonlít. A kutyák a hergelés által megismerik és megfigyelik a környezetet, a jelenet szereplőit – tehát a társaikat – és a főszereplőt is, az elfogandó személyt - írja a Honvédelem.hu.

A csoportos munka legnagyobb előnye az úgynevezett látásos tanulás. Mivel mindig vannak hektikusabb és kiegyensúlyozottabb temperamentumú, erősebb és gyengébb kutyák, a közös feladat segít kiegyenlíteni ezeket az eltéréseket, hiszen az állatok el tudják tanulni egymástól a helyes végrehajtás mikéntjét. Ez egyben szocializáció is, hiszen hozzászoknak idegen kutyákhoz és emberekhez, ami a későbbiekben az egyéni munkájukat is segíti, ezáltal sokkal könnyebben ki tudják zárni a külső, zavaró ingereket.

A kiképzés egyediségét elsősorban az adja, hogy most először nyúlt éjszakába. Sötétedés utáni területátkutatásból, szimulált behatolást követő járőrcsoportos felkutatásból, illetve épületen belüli kutatásból és fogásból állt a gyakorlatok sora.

„A kutyáknak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy máshogy működnek az érzékszerveik éjszaka. Mivel sokkal jobb a hallásuk és a látásuk, nekünk is újdonság ez a kiképzés, hiszen sokkal inkább a kutyákra vagyunk utalva” – hangsúlyozta Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester, az MH 47. Bázisrepülőtér Kutyavezető és Kiképző Raj parancsnoka, a kiképzés vezetője.

„Mivel ezek szolgálati kutyák, jellemzően nappal aktívak, így ezzel a kiképzéssel megzavarjuk a bioritmusukat, ami teljesen más ösztönállapotot eredményez. Fejlett érzékszerveik ellenére is bátortalanabbak a sötétben, ezért az elsődleges cél, hogy magabiztossá váljanak ezen körülmények között is” – tette hozzá Zakár Csaba.

Szintén első, de a tervek szerint nem utolsó alkalom, hogy a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár mellett, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár járőrkutyavezetői is részt vesznek a gyakorlaton. „A jövőben több közös kiképzés, ezáltal a három alakulat kiképzési rendszerének összehangolása a célunk, hogy együttműködés esetén az minél hatékonyabb, gyorsabb és eredményesebb lehessen” – foglalta össze a közös feladatvégrehajtás jelentőségét Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester.

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 14:42, szerda | Helyi

Átvették megbízólevelüket a megválasztott képviselők

Dr. Édes Ágnes, a Helyi Választási Bizottság elnöke szerdán délután adta át a megbízólevelet a június 9-i önkormányzati választáson mandátum szerzett képviselőknek.

2024. Július 03. 09:26, szerda | Helyi

Fontos lépés a pápai keleti elkerülő projektjében

A Vaszari út és 832-es út közötti szakasz elkészültével a város jelentős forgalomtól mentesül majd.

2024. Július 02. 17:29, kedd | Helyi

Eltűnt Pápa Város Hivatalos oldala a Facebookról

Egészen elképesztő dolog történt nem sokkal ezelőtt: Pápa Város Hivatalos oldalát átnevezték Pápai Iránytűvé, majd az oldal teljesen el is tűnt.

2024. Július 02. 14:58, kedd | Helyi

Kigyulladt egy rakodógép Ihásznál

A 8408-as út egy szakaszát lezárták.