Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. December 12. 15:45, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), skandinavhaz.wordpress.com

Ne lepődjön meg, ha fehér ruhás gyerekeket lát a Kossuth utcán

Ne lepődjön meg, ha fehér ruhás gyerekeket lát a Kossuth utcán

A Pápán élő svédek fogják Szent Luca napját ünnepelni, amely náluk az egyik legnagyobb ünnep.

Luca napjához számos népi hiedelem, babona, érdekes tradíció kötődik Magyarországon.A svéd tradíciók között elsők között tartják számon a Luciadagen-t (ejtsd: lüszíadágen), azaz Luca napját, december 13-án. Ekkor veszi kezdetét a karácsonyi időszak.

Az otthoni ünneplés karakteres rituálékból áll össze. December 13-án reggel, a család legidősebb lánygyermeke kel fel a legkorábban. Fehér lepelszerű ruhát ölt magára, örökzöldekből font koszorút tesz a fejére, és szintén fehérbe öltözött testvérei kíséretében kávét, valamint péksüteményt visz be a még ágyban fekvő, gyerekeikre váró szülőknek. A fiútestvérek csillagokat, míg a lányok égő gyertyákat tartanak a kezükben.

Szent Luca napja nemcsak a családi fészeknek, hanem a svéd egyházi szertartásoknak is szerves részét képezi. A Lucia történet elmesélése általában a templomok falain belül is a fiatalokra, illetve gyerekekre vár. A kiválasztott Lucia a hagyományos fehér jelmezben, eredeti tradíció szerint 7 égő gyertyával ellátott koszorúval a fején vonul végig, jelképezve ezzel a fényhozó alakját. Ma már egyébként modern és biztonságosabb elektromos gyertyák váltják fel az igaziakat. Luciat követik a szintén fehérbe öltözött segítők.

Aki kíváncsi más kultúrák hagyományaira, annak ott a helye december 13-án 17 órakor a Kossuth utcán, a Kossuth szobornál.

Címkék: Luca nap, nato, svédország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.