Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 01. 21:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

NATO-főtitkár: példaértékű a Pápán működő Stratégiai Légiszállítási Program

NATO-főtitkár: példaértékű a Pápán működő Stratégiai Légiszállítási Program

A Pápai Bázisrepülőtér új hangárkomplexumának építési területét hétfő délelőtt közösen adta át a NATO-főtiktár és Hende Csaba. A tárcavezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházás mintegy 10 millió dollár értékű

A főtitkár hétfőn a Hende Csaba honvédelmi miniszterrel folytatott egyeztetése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a SAC program C17-esei időről-időre hosszú utat tettek meg Magyarországról Afganisztánba, alapvető összekötetést jelentettek az afganisztáni csapatok számára, de hosszú utat tettek meg Haitibe is, ahol a földrengés áldozatainak nyújtottak segítséget.

Anders Fogh Rasmussen szerint a SAC program megmutatta, hogy a siker érdekében nem kell nagy nemzetnek lenni, hanem okosnak kell lenni és együtt kell működni. Ebben a programban tíz NATO-tagállam és két partnerország a működtetés és karbantartás költséget megosztva együtt repülnek és közösen érnek el sikereket. Ez a lényege a NATO Smart Defence, azaz Okos Védelem programjának - hangsúlyozta a főtitkár, aki egyúttal köszönetet mondott azért, hogy Magyarország befogadta ezt a projektet.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón azt mondta: a tárca számára a kiindulópont az, hogy 20 év mulasztásai után meg kell erősíteni Magyarország katonai képességeit, amelyeket így növekvő mértékben ajánlhat fel a szövetség számára is.

Ezek közül kiemelte például, hogy a Magyar Honvédség Gripenjei 2014-től Szlovénia, majd 2015-től a balti államok - Észtország, Lettország és Litvánia - légtérellenőrzéséhez is hozzájárulnak majd. Kiemelte továbbá, hogy a hagyományos hadviselés mellett napjainkra felerősödött a kibertérben folytatott műveletek elleni védelem is, s a következő kibervédelmi gyakorlatot Magyarországon rendezik meg.

A Pápai Bázisrepülőtér új hangárkomplexumának építési területét hétfő délelőtt közösen adta át a NATO-főtiktár és Hende Csaba. A tárcavezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházás mintegy 10 millió dollár értékű.

Anders Fogh Rasmussen a pápai ünnepségen felidézte: négy éve érkezett a bázisra az első szállítógép a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség programjának keretében. A program 2009-es indulása óta a C17-es repülőgépek több mint 10 ezer órát repültek, mintegy 30 ezer tonna árut és 30 ezer utast szállítottak - mondta.

A Stratégiai Légiszállító Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) programban anyagi forrásokkal és személyzettel részt vevő 12 ország a repülési időt az előzetes megállapodásoknak megfelelően osztja fel egymás között. A SAC tíz NATO tagországból, (Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Egyesült Államok) és két - a NATO Partnerség a békéért programjához csatlakozó - országból (Finnország, Svédország) áll.

Anders Fogh Rasmussen Hende Csaba honvédelmi miniszter meghívására érkezett hétfőn Magyarországra. A NATO-főtitkár a délután folyamán Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.