Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2011. Október 15. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park épül Haláp térségében egy családi vállalkozás 328 millió forintos beruházásában.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 50 százalékos támogatásával megvalósuló kiserőművet jövő nyáron adják át. Az erőmű 463 kw csúcsteljesítményű lesz – mondta a Kossuth Rádiónak a kivitelező Ázsia-Net Hungary ügyvezető igazgatója, Béres Attila.

Kifejtette: a létesítmény éves szinten képes lesz hozzávetőleg 550 ezer kw óra villamosenergia termelésére. A 2020 darab napelem – déli irányba beállítva – folyamatos egyenáramú teljesítményt ad le, amelyet váltakozó árammá alakítanak, majd végül transzformátorok segítségével beletáplálják azt a közcélú hálózatba. Az a cél, hogy a kisebb manufaktúrák helyben vissza is vásárolják ezt az áramot, vagyis helyben használják fel.

Az áram egy részét eladják, másik részét pedig saját felhasználásban a mezőgazdasági termelésben veszik igénybe – tájékoztatta a Kossuth Rádiót Kardos Csaba, a beruházó Épker Kft. ügyvezetője. A májusra elkészülő halápi napelem-park termelte villamos energia egy adott hányadát saját beruházású kecskesajt-üzemükben, szappankészítő műhelyükben, gyümölcs- és gombaszárítójukban, illetve afrikaiharcsa-keltetőjükben szeretnék hasznosítani.

Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a halápihoz hasonló kezdeményezések segítenek az ország energiafüggőségének csökkentésében. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára fog nőni – tette hozzá.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Belföld

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.