Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2011. Október 15. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park épül Haláp térségében egy családi vállalkozás 328 millió forintos beruházásában.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 50 százalékos támogatásával megvalósuló kiserőművet jövő nyáron adják át. Az erőmű 463 kw csúcsteljesítményű lesz – mondta a Kossuth Rádiónak a kivitelező Ázsia-Net Hungary ügyvezető igazgatója, Béres Attila.

Kifejtette: a létesítmény éves szinten képes lesz hozzávetőleg 550 ezer kw óra villamosenergia termelésére. A 2020 darab napelem – déli irányba beállítva – folyamatos egyenáramú teljesítményt ad le, amelyet váltakozó árammá alakítanak, majd végül transzformátorok segítségével beletáplálják azt a közcélú hálózatba. Az a cél, hogy a kisebb manufaktúrák helyben vissza is vásárolják ezt az áramot, vagyis helyben használják fel.

Az áram egy részét eladják, másik részét pedig saját felhasználásban a mezőgazdasági termelésben veszik igénybe – tájékoztatta a Kossuth Rádiót Kardos Csaba, a beruházó Épker Kft. ügyvezetője. A májusra elkészülő halápi napelem-park termelte villamos energia egy adott hányadát saját beruházású kecskesajt-üzemükben, szappankészítő műhelyükben, gyümölcs- és gombaszárítójukban, illetve afrikaiharcsa-keltetőjükben szeretnék hasznosítani.

Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a halápihoz hasonló kezdeményezések segítenek az ország energiafüggőségének csökkentésében. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára fog nőni – tette hozzá.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban

2023. Május 28. 08:14, vasárnap | Belföld

Átadták az új Csinger-völgyi kerékpárutat Ajkán

A Csinger-völgyi kerékpárút az ajkaiak és a városba látogató turisták kikapcsolódását is szolgálja - mondta a területfejlesztési miniszter szombaton Ajkán, a 400 millió forintból elkészült beruházás átadásán.

2023. Május 28. 08:06, vasárnap | Belföld

Pünkösd napját ünneplik a keresztények

Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek.

2023. Május 27. 10:32, szombat | Belföld

11 év fegyházbüntetést kapott az autós ámokfutó