Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 18. 18:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Elsősorban pápai Városbarát Egylet

Nagy László emlékére

Nagy László emlékére

Idén is fejet hajtottak Nagy László háromszoros József Attila-díjas, Kossuth-díjas és nemzetközi Botev-díjas népi író-költő, műfordító, grafikus, néhai pápai diák emléke előtt helyi tisztelői.

A poéta közelgő születési évfordulónapja alkalmából, 2021. július 16-án, késő délután előbb a Március 15. téri Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, majd a Zimmermann utcai Szent Anna Római Katolikus Óvoda (az egykori pápai Római Katolikus Polgári Fiúiskola) főhomlokzatán, végül a Világos utcai lakóházon lévő Nagy László-emléktáblákhoz helyezett el koszorúkat az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége.

A gimnáziumépületnél Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő emlékeztette a jelenlévőket, hogy kerek nyolcvan esztendeje, 1941-ben került Nagy László a Pápai Református Kollégium kereskedelmi iskolájába; tanulmányai mellett látogatta a Képzőtársulatot és különrajzra járt az európai hírű A. Tóth Sándor festő- és bábművészhez. Pápán, a második világháború alatt festette első képeit, és ekkor születtek első költői zsengéi. A festőnek készülő ifjú önfeledt boldogságát beárnyékolták a világégés veszteségei, a fiatalember belső küzdelmei, és az élet kihívásaira való készülődés ideje korán szembesítette őt annak végességével is. Horváth Lászlóné egyleti önkéntes az „Anyakép” című verset mondta el, a Világos utcai ház helyénél Csoóri Sándor „A világ közepén álltunk” című 1983-as emlékírásából Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna ny. tanárnő olvasott fel részleteket.

Az EpVE minden év januárjában, a költő halálozási évfordulójakor is meg szokott emlékezni, azonban idén ez elmaradt a súlyos pandémiás helyzet miatt. Így, a mostani, júliusi főhajtás egyfajta pótlása is volt az elhalasztott év eleinek.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.