Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 15. 07:17, szerda | Külföld
Forrás: Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Munkácsi lövöldözés – a magyar kisebbség Európától kérhet segítséget

Munkácsi lövöldözés – a magyar kisebbség Európától kérhet segítséget

Ukrán politológus szerint nem zárható ki, hogy a magyar kisebbség Európától kér védelmet.

Ha más városokban is a hét végi munkácsi fegyveres összetűzéshez hasonló konfliktusok kezdődnek, a kárpátaljai magyar kisebbség Európához fordulhat védelemért – nyilatkozta kedden Olekszandr Szolontaj politológus, a kijevi Politikaoktatási Intézet munkatársa, volt Kárpátaljai megyei és ungvári önkormányzati képviselő a Glavcom.ua ukrán hírportálnak.

A kárpátaljai helyzetet elemző terjedelmes interjújában Szolontaj a magyar közösséggel kapcsolatban kifejtette: „Elméletileg, ha Ukrajna a rendteremtés helyett más forgatókönyvet követ, és ha más városokban is (a munkácsihoz) hasonló összetűzések kezdődnek, akkor természetesen a magyar kisebbség felveti a kérdést Európa előtt, hogy, úgymond, vegyék el Ukrajnától. Az emberek azt mondják majd: annektáljatok bennünket, találjatok ki, és tegyetek valamit, mert nem akarunk ennek a részesei lenni”. A magyarok ugyanis etnikai csoportnak érzik magukat Kárpátalján, ahol nincs más hasonlóan nagy nemzetiségi csoport – tette hozzá, megjegyezve, hogy véleménye szerint a helyzet nem fog idáig fajulni.

A kérdésre, hogy a munkácsi konfliktusban részes felek melyikének az oldalára állt a kárpátaljai lakosság, a politológus elmondta: a helyzet tragikuma, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) nacionalista struktúraként van jelen, miközben a nacionalista elegy nagyon veszélyes Kárpátalján. „A kárpátaljai emberek akkor sem fogják soha elfogadni a PSZ-t, ha történetesen kiderül, hogy igaza van az adott helyzetben, mert elsőként nyitott tüzet” – mutatott rá. Úgy vélte, a kárpátaljaiak nem támogatják azokat sem, akik a hatalom védőszárnyai alatt foglalkoznak csempészéssel, üzleteléssel.

„Abszolút minimális az esélye annak, hogy Kárpátalján a munkácsi események miatt valamilyen köztársaságot hozzanak létre, szeparatista mozgalmat indítsanak, vagy fegyveres felkelésbe kezdjenek a hatalom ellen. Ez eleve lehetetlen” – szögezte le az ungvári származású ukrán politológus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése