Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Április 05. 19:25, szerda | Helyi
Forrás: PVE

Műkedvelő kerekasztal a költészet és a húsvéti ünnepek jegyében

Műkedvelő kerekasztal a költészet és a húsvéti ünnepek jegyében

2023-as március idusi programjait követően az idei húsvét előtt, a nagyhét szerdáján tartotta meg soron következő ankétját a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE).

Ezúttal a műkedvelő kisközösség összejövetelén az 1845 és 1848 között vármegyénkben, Várpalotán élt Petőfi István mezőgazdászról, költőről, Petőfi Sándor egyetlen testvéréről – „István öcsémről” – és a 180 esztendeje született Kiss József költőről, A Hét (a Nyugat folyóirat előfutára) alapító-szerkesztőjéről, a hajdani országos Petőfi Társaság jeles tagjáról emlékeztek meg.

A PVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta három régi kordokumentumot is magával hozott megmutatni az egybegyűlteknek. Fellapozhatták az 1908-as Kiss József-féle összest, kézbe vehették Petőfi István verseskönyvét, melynek tartalmát életrajzírója, dr. Bajza József gyűjtött egybe, s mely 1909-ben, a Petőfi Könyvtár-sorozatban látott napvilágot.

Megtekinthettek egy 110 éves, jól megsárgult meghívót is, ami a korabeli Magyarország legnépszerűbb rímfaragója, Kiss József 1913-as jubileumára, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermébe, a néhai jeles akadémiai tag, történész, nyelvész Ballagi Aladár nevére szólt. (Ballagi Aladár professzor idén 170 esztendeje született és 95 éve hunyt el. Édesapja Ballagi Mór egykori pápai református kollégista, teológus, nyelvész, királyi tanácsos, a Magyar Tudományos Akadémia első zsidó tagja, Vajda Péter polihisztor szarvasi, evangélikus líceumi kollégája és jó barátja volt.)

Kiselőadásában Kerecsényi Zoltán szólt Petőfi István és Kiss József életpályájáról, munkásságáról, alkotásairól, az egyleti önkéntesek pedig mindkettőjüktől olvastak fel műveket. Petőfi Istvántól a Sándor bátyámhoz, a Sokan kérdezték…, az Önkéntes dala, az Itt a világ vége, Kiss Józseftől az Előhang, az Egy református lelkész emlékezete, a Krisztus, az Itt járok újra, a Lepereg az óra…, valamint a Tüzek című poémák hangoztak el.

Természetesen a húsvétról is szó esett az irodalmi-történeti jellegű, műkedvelő kerekasztalon. Gyűjteményéből ugyancsak egy „ó-világbeli” dokumentumot, egy 1905-ös, aranyozott-dombornyomott húsvéti üdvözlőlapot is körbe adott Kerecsényi Zoltán, mely kapcsán 1905-ös hazai és világtörténelmi érdekességeket elevenített fel a hallgatóságnak.

De felidéződött az egyleti névadó, a 200 éve világra jött Petőfi Sándor 1844-es húsvétja is, amikor papírra vetette a magyar líra anyaverseinek egyik legszebb darabját, a Füstbe ment tervet. Részleteket idéztek a Biblia húsvéti zsoltáraiból, az idén száz esztendős Dávid Katalin művészettörténész A kereszt teológiai és ikonográfiai értelmezése az első évezredben, Herman Wouk – több világhírű bestseller 2019-ben elhunyt szerzője – Én Istenem és Székely János szombathelyi, római katolikus megyéspüspök A Könyvek Könyve című köteteiből. Elhangzott a 110 éve született pápai elemi iskolás, Weöres Sándor Kossuth-díjas poéta Kereszt-árnykép című verse, továbbá az ugyancsak valamikori pápai diák, Bódás János kálvinista lelkipásztor 40 éves Számadás kötetéből a Húsvéti derű című költemény is.

Felolvasásokkal Antalné Szabó Éva Mária, Horváth Lászlóné, Margl Józsefné, Mező Lászlóné, Némethné Mészáros Márta, Puskásné Tófeji Valéria, Váminé Molnár Emma működtek közre.

A meghitt hangulatú program az egylet húsvéti koszorúkalácsának közös elfogyasztásával, ajándékozással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.