Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2011. Szeptember 01. 08:23, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Műemlékké nyilvánították a Cuha völgy vasútvonalát - Precedens értékű döntés született

Műemlékké nyilvánították a Cuha völgy vasútvonalát - Precedens értékű döntés született

Még sohasem fordult elő, hogy vasútvonalat nyilvánítottak volna műemlékké. Most megtörtént, ezzel elhárult a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti bakonyi vasútvonalat bezárásának veszélye.

 A vasútvonal műemlékké nyilvánításáról a Magyar Közlöny augusztus 25-i számában megjelent NEFMI-rendeletben döntött Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.
    A műemlékké nyilvánítást kezdeményező Berki Zoltán elmondta, hogy 2004 óta tartó "harcuk" zárult győzelemmel, ugyanis 2010-ig háromszor akarták bezárni a Győr-Veszprém közötti vasúti pályaszakaszt, megszüntetni "Magyarország egyik legszebb, ipartörténetileg és turisztikailag is felbecsülhetetlen értékű vasútvonalát".
    Berki Zoltán hangsúlyozta, hogy egy Európában is ritkaságnak számító hegyi vasúti szakaszról van szó. A Cuha-völgy 115 éves vasúti viaduktja és alagútja páratlan kulturális és ipartörténeti műemlék.
Állomásépületet, bakterházat már nyilvánítottak Magyarországon is műemlékké, ám először fordult elő, hogy egy vasúti pályaszakasz legyen - 40 kilométeres hosszúságban - műemlék - mutatott rá az ügyvivő.
Elmondta, hogy szerezni akarnak majd egy-két nyitott vasúti kocsit, hogy nyáron azzal utazhassanak a turisták a Bakony legszebb tájaira.
Berki Zoltán szerint hiábavaló lett volna a kezdeményezése, ha nem áll mellé a kezdetektől fogva Kancsal Károly, Bakonyszentlászló jegyzője, a szövetség alelnöke, s nem mozgósítja Győrtől-Veszprémig a városok és falvak "civil népét".
Kancsal Károly az MTI-nek elmondta: jóleső érzés tölti el, ám szomorú is, hogy egyáltalán harcolniuk kellett azért - ráadásul hét évig -, hogy egy patinás és értékes ipartörténeti ritkaság megmaradhasson.
Elárulta: következő kezdeményezésük az lesz, hogy az állam adja ingyen az érintett önkormányzatok tulajdonába a vasút mentén lévő épületeket. 10-15 építményről van szó, állomásokról, bakterházakról, felvételi épületekről, amelyeket a települések hasznosítani tudnának, például turisztikai információs pontokként - tette hozzá.
A műemlékké nyilvánításnak különösen a jövőre nézve van nagy jelentősége, mert garanciát jelent a vasút jövőbeli működtetéséhez is - mondta Bödecs Barnabás, a Bakonyvasút Szövetség elnöke. 

Címkék: turizmus, vasút

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 12:41, péntek | Helyi

Hamarosan elkészül az új várkerti parkoló

Összesen 339 parkolóhely jön létre a Fő tér közelében a mostani parkolóépítésnek köszönhetően, amely 125 autó számára teszi lehetővé a várakozást.

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Hárman meghaltak egy balesetben Kecskemétnél

Hárman meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben két autó frontálisan összeütközött csütörtök délelőtt Kecskemétnél