Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Február 12. 15:14, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Most igazán érdemes lesz falusi kisboltot nyitni, vagy a meglévő üzletet fejleszteni

Most igazán érdemes lesz falusi kisboltot nyitni, vagy a meglévő üzletet fejleszteni

A falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását támogatja a Magyar falu program idén induló negyedik pillére - jelentette be Pápán Gyopáros Alpár kormánybiztos.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, Magyarország Kormánya 2021-ben 45 milliárd forinttal támogatja a 2000 fő alatti lélekszámú településeken kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt egységek újranyitását.

Ki veheti igénybe a támogatást?

Egyéni vállalkozó, gazdasági társaság, vagy szövetkezet.

Mire és mekkora összegre lehet pályázni?

- Ingatlanvásárlásra: (legfeljebb 5 millió forintig -50%-os támogatási intenzitással)

- Eszközbeszerzésre: (legfeljebb 12 millió forintig -75%-os támogatási intenzitással)

- Infrastruktúrafejlesztésre: (legfeljebb 50 millió forint értékig - 80%-os támogatási intenzitással)

- Bértámogatásra (Járulék összegével megegyező támogatás az első két évben kettő, az azt követő három évben pedig egy alkalmazott után)

Mit kell mindezért teljesíteni?

- Legalább öt évig nyitva tartani.

- A meghatározott alapvető élelmiszereknek és vegyiáruknak a körét tartani kell az üzletben.

- A boltokban, az élelmiszerek értékesítése mellett lehetőség nyílik majd egyéb piaci (pl.: gyógyszer forgalmazási, postai stb.) szolgáltatások nyújtására, illetve ún. „piaci célú közösségi tér kialakítására. A kormányzat célja az, hogy mindezek a szolgáltatások egy helyen legyenek elérhetőek a falvak lakosainak számára, valamint az Üzletek fenntartása hosszabb távon is kiszámíthatóbb legyen.

Ez a Magyar Falu Program negyedik pillére

A falusi kisboltok támogatásával kiegészülő Magyar Falu Program 2019-es indulásától kezdve, három pilléren keresztül igyekszik javítani a falvakban élő honfitársaink életminőségén, valamint vonzóvá tenni hazánk kistelepüléseit a fiatalok számára:

1. A helyi életminőség javítását célzó kisléptékű falusi fejlesztések támogatása az első pillér, amely pályázatokon keresztül valósul meg. Ennek keretében 2019-ben és 2020-ban összesen több mint tizenkétezer nyertes pályázatot támogatott a Miniszterelnökség, több mint 130 milliárd forint összegben. A pályázati célok között szerepelt többi között temetői infrastruktúra fejlesztés; orvosi eszközök, kommunális eszközök beszerzése; önkormányzati tulajdonú utak, falusi kerékpárutak, polgármesteri hivatalok, faluházak, óvoda- és iskolaépületek, valamint orvosi rendelők felújítása; tanya- és falugondnoki buszok beszerzése; közösségi terek kialakítása; iskolai, óvodai tornaterem, tomaszoba fejlesztése; szolgálati lakások létrehozásának, felújításának támogatása. Továbbá 2020-ban
új pályázati célként jelent meg a falvakban működő civil szervezetek támogatása is.

2. A falusi CSOK, amely a legnagyobb népességcsökkenést elszenvedő kistelepüléseken élő családok lakhatási programja. Népszerűsége töretlen, a program 2019. július 1-jel indulása óta több mint 17 ezer kistelepülésen
élő család igényelte a vissza nem térítendő támogatást, több mint 91 milliárd forint értékben. 2021. január 1-jétől a kormányzat tovább bővítette a kedvezményezettek listáját, így már 2678 magyarországi településen elérhető a támogatás

3.A harmadik pillér a falusi útalap, melynek célja a hazai mellékúthálózat felújítása. 2019 és 2022 között várhatóan több mint 2500 kilométernyi útszakasz állapotának javítása történik meg. Ezzel az intézkedéssel kívánja a kormány a munkába járás feltételeit megkönnyíteni.

A Magyar Falu Program célja, az 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú településeken, az elmúlt évtizedekben tapasztalt népességcsökkenés megállítása. A Magyar Falu Program intézkedései pozitív hatással vannak a falvainkban élő
honfitársaink mindennapjaira, ezért Magyarország Kormánya évről-évre egyre magasabb összegű támogatást biztosít rá. A program harmadik éve tartó költségvetése meghaladja a 600 milliárd forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.