Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mohácsi busójárás és matyó népművészet az első hivatalos hungarikum listán

Mohácsi busójárás és matyó népművészet az első hivatalos hungarikum listán

A Hungarikum Bizottság ez évi első ülésén elfogadta a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első listát - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A listán szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő ófalu, a Hortobágyi Nemzeti Park, illetve a táncmozgalom is.

A Hungarikum Bizottságot a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény hívta életre. A bizottság idei első ülésén csütörtökön hagyta jóvá azt a jegyzéket, amely számba veszi a külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket.

A testület elfogadta éves munkatervét is, amelyben egyebek között konferenciasorozat szervezése és támogatási pályázatok kiírása szerepel. Emellett döntött a Magyar Értéktár nemzeti értékekkel való további bővítéséről. A bizottság további feladatai közé tartozik, hogy összeállítsa az alulról jövő kezdeményezéseken alapuló helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítésével létrejövő Magyar Értéktárat, majd az így nyilvántartott nemzeti értékek egyedi értékelése és minősítése révén létrehozza a Hungarikumok Gyűjteményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár