Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 02. 13:05, kedd | Belföld
Forrás: mti

MLBKT: intenzív bővülést jelez az áprilisi beszerzésimenedzser-index

MLBKT: intenzív bővülést jelez az áprilisi beszerzésimenedzser-index

A BMI index 50 pont feletti értéke gazdasági növekedést jelez előre.

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 61,9 pontra nőtt a márciusi 55,3-ról, a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvező bővülési folyamatokról számoltak be - ismertette legfrissebb havi felmérésének eredményét kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi április havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú áprilisi értékeinek 52,2 pontos átlaga és meghaladja az előző három év áprilisi értékeinek 56,1 pontos átlagát is.

A felmérésben vizsgált részindexek közül bár nem mindegyik mutat bővülést, az indexek mind emelkedtek áprilisban. A változások mértéke egy esetben meghaladta a tíz százalékpontot is, a most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legmagasabb áprilisi érték - írták.

Az új rendelések mennyisége tartja erős bővülését, ezúttal az indexérték 8,6 százalékponttal nőtt és továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb áprilisi érték.

A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 10,3 százalékponttal magasabb az előzőnél. 1995 óta ennél a részindexnél is ez a legmagasabb áprilisi érték - közölték.

A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 2,5 százalékponttal emelkedett márciust követően.

A szállítási átfutási idő értéke ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, ám ezúttal 2,6 százalékponttal emelkedett az index, amivel 30,0 pont feletti értéken áll. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 pont alatt mozog. Az eddigi áprilisi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index minimálisan, 0,1 százalékponttal nőtt a hónapban, értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. A havi indexérték a második legmagasabb áprilisi érték 1995 óta.

A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 2,8 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal nőtt áprilisban.

A beszerzési árak emelkedése tartós, a 8,1 százalékpontos emelkedés az áremelkedés gyorsulását jelzi.

A beszerzési mennyiség index 4,5 ponttal nőtt.

A késztermékkészletek indexe 7,8 százalékponttal emelkedett ebben a hónapban - közölte az MLBKT.

Címkék: bmi index, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére