Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 05. 11:29, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Minimálbér - Érdekképviseletek: kicsi az esély a bérmegállapodásra

Minimálbér - Érdekképviseletek: kicsi az esély a bérmegállapodásra

Nagyon kicsi az esély arra, hogy megállapodás születik a jövő évi bérekről a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek között, mivel az érdekképviseletek álláspontjai nem közeledtek - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a szerdai egyeztetés után.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után Dávid Ferenc az MTI-nek hangsúlyozta: a szakszervezetek nem fogadták el a korábban felmerült javaslatot az inflációkövető minimálbér-emelés egyes ágazatokban történő elcsúsztatásáról.
Palkovics Imre ezt azzal indokolta, hogy ez a lépés a minimálbéresek harmadát érintené, és nem engedhető meg ezen réteg további elszegényedése.
A Munkástanácsok elnöke hozzáfűzte: december 11-én várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tart plenáris ülést a VKF, ott folytatják az egyeztetést.
Dávid Ferenc a szerdai egyeztetésről elmondta: a munkavállalói oldal azt javasolta, hogy január elsejétől 5,2 százalékkal, vagyis az infláció várt mértékével emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) is, valamint hogy állapodjanak meg egy ugyanilyen mértékű béremelési ajánlásban.
Ezt a munkaadói oldal nem fogadta el, és azt javasolta, hogy a kiskereskedelemben, a vendéglátásban, a textil-, a bőr-, valamint a ruhaiparban és az élelmiszerfeldolgozásban csak 2013. július elsejétől emelkedjen 5,2 százalékkal a minimálbér, a többi ágazatban pedig január elsejétől 5,2 százalékkal. Másik alternatív javaslatuk az volt, hogy minden ágazatban január elsejétől egységesen 2,6 százalékkal emelkedjen a minimálbér.
Palkovics Imre szerint ugyanakkor elnagyolt azon ágazatok meghatározása, amelyekben fél évvel eltolták volna a béremelést. Hangsúlyozta: ágazatokon belül is nagy különbségek vannak a cégek között, például a kereskedelemben vannak olyan nagyvállalatok, amely ki tudnák gazdálkodni a béremelést, mert nyereségesek.
A Munkástanácsok elnöke hozzátette: a szakszervezetek végső megoldásként elfogadtak volna egy 5,2 százalékos emelést minden ágazatban január elsejétől, de ezt a munkaadói oldal nem támogatta.
Dávid Ferenc kiemelte: nagy felelősséget jelent a kormány számára, ha ő határozza meg a minimálbért, a VOSZ ugyanakkor ebben az esetben is jogkövető magatartásra buzdítja majd a vállalkozókat.
A minimálbér jelenleg 93 000, a szakmunkás bérminimum 108 ezer forint.
Az idén júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét és hatályát a kormány állapítja meg. A kabinetnek lehetősége van arra is, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbért állapítson meg.
A kormány ugyanakkor a VKF-en már október közepén megkezdte az egyeztetéseket a jövő évi bérekről a munkaadókkal és a munkavállalókkal, és azt szorgalmazta, hogy a szociális partnerek állapodjanak meg egymással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során