Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2012. November 09. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen számokkal nem érdemes lottózni? - a szerencsejátékok rejtélyeiről

Milyen számokkal nem érdemes lottózni? - a szerencsejátékok rejtélyeiről

A játékfüggőség egy társadalmi helyzetet, egy perspektívák nélküli réteget érint. A reményvesztett, diplomájával semmire se menő fiatalok az internetes pókerjátékhoz fordulnak, míg a falusi munkanélküliek a kocsma szerencsejátékgépeihez menekülnek. Mikortól beszélhetünk tényleges függőségről? Érdemes-e számolgatni a nyerő számokat? A Rádió Orient műsorában Mérő László matematikus, pszichológus és Krémer Balázs szociológus mutatta be a szerencsejátékok világát.

A szerencsejáték lényege az izgalom, a találgatás, hogy vajon ránk ragyog ma a szerencse vagy sem. Az emberek ugyan az esetek többségében nem nyernek, az izgatottság mégis megéri a 300 forintos lottószelvényt – hangsúlyozta a Rádió Orient műsorában Mérő László pszichológus. Krémer Balázs szociológus a játék mentalitásának fontosságát emelte ki. Hozzátette, sajnos az emberek görcsösen állnak hozzá a szerencsejátékhoz, a benne rejlő jó dolgokat nem veszik észre. „Sok ember élete reményét látja a nyereményben. Itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, ahol a játék a normális helynél előbbre kerül” – jelentette ki.

Az ötöslottó esetében mindegyik számnak ugyanakkora a nyerési esélye – szögezte le a matematikus. Mérő elmondta, a nyerési esélyek latolgatása, a kisorsolt számok előfordulási esélyének számolgatása elveszi a játék örömét. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának szakértője hozzátette, a legritkábban megtett számok megtétele jelentősen javítja a nyerési esélyeket. Azonban hosszú távon ez a taktika is veszteséges – emelte ki. Kiemelte: Ha az 1,2,3,4,5-ös számokat játsszuk meg, nem járunk jól, mert ezeket a számokat nagyon sokan teszik meg és ha véletlen ötöstalálatunk lesz, a milliárdos nyereményből néhány milliós lesz.

Egy játékban minél nagyobb összeget lehet nyerni, annál kisebb az esély a sikerre. Például az ötöslottóban van a legkisebb esélyünk, ám mégis itt érhetjük el a legnagyobb pénznyereményt. A szakértők kiemelték, a nettó nyeremény az adott játék adó- és költséghányadán, valamint törvényi szabályozásán múlik.

Az ötöslottóval szemben a tippmixben szerepe van az összegyűjtött tudásnak és információnak. „Értékelni kell a saját tudás értékét. Az emberek általában magasabbra becsülik információjuk relevanciáját. Így itt is jobb óvatosnak lenni” – emelte ki a szociológus.

A pókerben jelentős elem a szerencse, azonban itt is meglepően magas a tudáshányad. A Rádió Orient vendége példaként a profi pókeres valószínűség számítási és blöffölési képességét hangsúlyozta. „A cél az, hogy az ellenfelet becsábítsam a susnyásba, amikor egy picit jobb lapom van, mint neki. Ebben a játékban fontos a saját érzések és a hosszú pechszériák megfelelő kezelése” – emelte ki.

A kocsmai nyerőgépekben és a rulettben ugyan kicsi a nyerési lehetőség, azonban a győzelem jutalma azonnal realizálódik. A baj ott kezdődik, amikor a játékszenvedély a család megélhetését veszélyezteti. A Rádió Orient másik szakértője hozzátette, az ember a hobbijáért fizet. „Általában többet költünk a hobbinkra, mint amennyi megtérül belőle” – magyarázta. A vendég a játék pozitív elemeként a személyiségfejlesztést hangsúlyozta.

A játékfüggőség az utóbbi időszak felfedezése, kevés az empirikus ismeret a tárgyban. Krémer elmondta, a pontos függőség meghatározása, a határok meghúzása nehéz feladat. „Egészségtelennek nevezzük azt a függési állapotot, amely során az illető a lelki és fizikai szükségleteinek kielégítése helyett a játékkal tölti az idejét. Ebben az esetben életek mennek tönkre, a fontos dolgok háttérbe szorulnak” – foglalta össze.

A rendszeres fogyasztó és a létszükségleti függőség határvonalait ugyan elkülönítik a függőségek esetén, pontos szakaszokról mégsem beszélhetünk. Sok az egyéni tényező, nehezen lehet körülírni a kritikus pontokat. A közigazgatási rádió vendége elmondta, a függésben nincsenek szabályok, csak maga a játék és a nyerés létezik.

A játékfüggőség esetében társadalmi helyzetről, egy perspektívák nélküli rétegről beszélhetünk. A reményvesztett, diplomájával semmire se menő fiatalok az internetes pókerjátékhoz fordulnak, míg a falusi munkanélküliek a kocsmában félkarúznak – írta le az elkeserítő helyzetet Krémer. A függőség kezelése tartós, lassú és következetes beavatkozással érhető el, azonban a siker esélye nagyon csekély. Mérő hozzátette, a függőség csakis más függőséggel helyettesíthető. „A cél, hogy egy társadalmilag elfogadottabb függőségre tereljük át az embereket” – zárta szavait a pszichológus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 16:24, csütörtök | Életmód

Napos, nyárias idő várható a hétvégén

Jellemzően napos, nyugodt, nyárias idő várható a hétvégén, bár a szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap akár 31 fok is lehet

2024. Április 11. 09:14, csütörtök | Életmód

Ma van a magyar költészet napja

2024. Április 10. 14:23, szerda | Életmód

Csaknem kilencezer eladósodott családnak segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Csaknem kilencezer eladósodott családnak nyújtott segítséget felhalmozott tartozásaik kezelésében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a 15 éve működő adósságkezelő programja által.

2024. Április 10. 11:00, szerda | Életmód

Az űrből is látványos volt a napfogyatkozás