Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2022. Január 07. 15:52, péntek | PR
Forrás: (x)

Milyen előnyei és hátrányai vannak a távmunkának?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a távmunkának?

Napjainkban egyre több cég teszi lehetővé a munkavállalói számára a távmunkát. Cikkünkben az otthoni munkavégzés lehetőségeit részletezzük, továbbá kitérünk annak előnyeire és hátrányaira.

Az otthoni munkavégzés nem működik minden ágazatban

A távmunka, vagyis a home office lényegében távolról végzett munkát jelent. Ez természetesen csak akkor valósulhat meg, hogyha az alkalmazott otthoni körülmények között is képes ellátni azt a munkát, amit a munkahelyén végezne. Sok esetben a cégek úgy szervezik át a személyi állományukat, hogy csak részleges otthoni munkavégzést biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos napokon meg kell jelenni az irodában, a többi napon pedig végezhető otthonról a munka. Részleges home office esetén mindenképpen olyan cégnél kell elhelyezkedni, amely közel van a lakóhelyhez. Részleges otthonról végezhető állás Pápa, Budapest, Debrecen, Sopron területén és a többi nagyvárosban egyaránt található. Természetesen az otthoni munkavégzés nem működik minden ágazatban. Többnyire csak azokban, amelyek esetében a munka egy számítógép segítségével elvégezhető. Ide tartoznak például az informatikai állások, a pénzügyi ügyintézés, az elemzés, az adatrögzítés, az adminisztráció és a számítógépes kreatív munkák.

Hátrányai is vannak az otthoni munkavégzésnek

A távmunka előnyei közé tartozik a rugalmas időbeosztás, hiszen többnyire nem kötelező munkaidőben dolgozni, csupán az a lényeg, hogy a napi feladatok teljesítve legyenek. Ennek köszönhetően akár hosszabb szüneteket is lehet tartani és az esti nyugalom is használható a feladatok hatékony elvégzésére. Továbbá az előnyök közé tartozik, hogy nem kell munkába járni, amelynek köszönhetően pénz és idő egyaránt spórolható. Az előnyök sora itt még nem ér véget, hiszen az otthoni munkavégzés nyugodt körülményt is biztosít az alkalmazott számára, ugyanis mentes a kollégák okozta zajtól, így hatékonyabb lehet a munkavégzés. Természetesen hátrányai is vannak az otthoni munkavégzésnek. Például a korábban előnyként említett nyugodt körülmény hátrány is lehet egy idő után, hiszen a szociális kapcsolatok hiánya akár elmagányosodáshoz is vezethet. Továbbá a munkahelyi kapcsolatok gyengülése is megfigyelhető a találkozások, a kávészünetek és a közös ebédek hiánya miatt. Ráadásul sok esetben nem adott a nyugodt körülmény, hiszen a gyerekek vagy a szomszédok is elterelhetik a figyelmet a munkáról. Végül pedig a hátrányok közül következzen az egyik legfontosabb, a mozgáshiány kialakulása. Ugyanis a tartós ülőmunka nincs jó hatással a szervezetre. Ráadásul, ha még a munkahelyre se kell elmenni, az azzal járó mozgás is kiesik. Szóval távmunka esetén mindenképpen be kell iktatni a rendszeres testmozgást a mindennapokba. Szintén a hátrányok közé tartozik, sőt talán az egyik legfontosabb, hogy elmosódnak a munka és a magánélet határai. Ugyanis az otthoni munkavégzés során nehéz meghúzni a magánélet és a munka közötti határt, mely egy idő után a magánélet rovására mehet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 10:06, péntek | PR

K&H: többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”? felfelé mennek az árak

Budapest, 2022. augusztus 12. – Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk.

2022. Augusztus 12. 08:22, péntek | PR

Meleg vagy hideg kávé a jobb?

A kávé meleg vagy hideg változata általában ízlés kérdése, de milyen hatása van az egészségre? Másképpen hat a szervezetünkre az egyik, mint a másik?

2022. Augusztus 11. 18:50, csütörtök | PR

Fogadjunk a piacon! – Online sportfogadás az új trend

Hazánkban is egyre népszerűbb az online sportfogadás.

2022. Augusztus 08. 16:26, hétfő | PR

Újabb takarítási pályázaton nyert a Jánosik Kft.

A világ egyik legnagyobb családi vállalatánál, a mintegy 83 ezer munkavállalót foglalkoztató -