Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Február 26. 09:19, vasárnap | Helyi
Forrás: Polgár Szilárd

Milliárdos fejlesztés a szeretetotthonokban

Milliárdos fejlesztés a szeretetotthonokban

Több, mint 1 milliárd forint értékű beruházás keretében az egyik legnagyobb dunántúli református intézményben, az Ujvári János Református Szeretetotthon négy részlegében, így Pápakovácsiban, Külsővaton, Szőcön és Jobaházán is elkezdődött az épületek komplex energetikai korszerűsítése.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program jóvoltából valósul meg, 100%-os támogatási intenzitás keretében, amelyből 985,7 millió forint uniós forrás. A projekt nem elszámolható költségeit a pályázó - egyben az intézmények fenntartója és tulajdonosa -, a Mezőörsi Református Egyházközség saját erőként biztosítja. A nagyszabású energetikai fejlesztésről február 23-án tartottak sajtótájékoztatót a pápai Immanuel Közösségi Házban.

A program Márkus Mihálynak, a Pápai Református Egyházmegye esperesének igei köszöntésével indult. Márkus Mihály Lukács evangéliumából idézett egy bibliai történetet, majd imádságában hangsúlyozta: - Milyen jó Urunk, hogy a felújítás alatt álló épületekben lakó ellátottak, az ott dolgozó munkavállalók dicsőíthetnek Téged azért, hogy ott a Te szereteted uralkodik, a Te szereteted öleli át őket, a Te szereteted gondoskodik róluk. Hálásak vagyunk mindazokért, akik lehetővé teszik a segítés minden formáját, a gondoskodás és a szeretet továbbadását. Kérjük áldásodat mindannyiunk életére, kérjük kegyelmedet, hogy ezek a beruházások végrehajtásra, kivitelezésre kerülhessenek – fogalmazott Márkus Mihály.

Az igei köszöntőt követően Szőke Barnabás, a Mezőörsi Református Egyházközség lelkipásztora, az Ujvári János Református Szeretetotthon igazgató-lelkipásztora, Mezőörs polgármestere elmondta, hogy a Mezőörsi Református Egyházközség 2017-ben az elsők között vett át állami fenntartású idősotthonokat Veszprém vármegyében (Pápakovácsi, Külsővat, Szőc) valamint Győr-Moson-Sopron vármegyében (Jobaháza), így segítve Magyarország Kormányának azt a törekvését, hogy az egyházak minél nagyobb szerepet vállaljanak a szociális gondoskodás területén. Az átvett idősotthonokban jelenleg 555 időskorú személy teljeskörű ellátásáról gondoskodnak, így a székhelyintézmény Mezőörs ellátottaival együtt összesen 591 férőhelyen folyik bentlakásos idősotthoni ellátás. Emellett a tavalyi évben a Somogy vármegyei Ságváron egy nappali fogyatékosokat ellátó intézmény működtetését is átvették az ottani református egyházközségtől. Az átvételek fő célja, hogy mind infrastrukturálisan, mint ellátásban magasabb szintre emeljék az otthonokat, és a keresztyén református szellemiségnek megfelelően szeretetotthonokká alakítsák át őket. Szőke Barnabás hozzáfűzte, hogy a szociális szerepvállalásukat szeretnék a jövőben tovább bővíteni, így szóba került a Somogy vármegyében található Tab és Patalom, valamint pápai intézmények átvétele is.

Ezt követően dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő – az ő körzetéhez tartozik a szőci szeretetotthon – beszédét hallgathattuk meg, aki elmondta, hogy Magyarországon az állam és az egyház együttműködése az elmúlt 13 évben valódi sikertörténet, amelynek az egész magyar társadalom, és a magyar nemzet a nyertese. A szociális ellátórendszer működtetésében az egyházak társadalmi felelősségvállalása lehetővé tette, hogy a korábban az állam által ellátott szolgáltatásoknak az egyházak új színvonalat, új lelkületet és új fejezetet adjanak, és itt minőségi javulás következzen be. Navracsics Tibor szerint egy kicsit jövőbe mutató a mostani beruházás, hiszen amikor a pályázatot 2019-ben benyújtották, akkor még senki sem sejtette, hogy ilyen jelentősége lesz az energetikai fejlesztéseknek. Ezek ma már a fenntarthatóságot jelentik, hiszen akár 40 %-os megtakarítást is elérhet egy ilyen energiatakarékossági projekt, így ezeknek az intézményeknek a működtetése is racionálisabb és kezelhetőbb lesz, erre példa a szeretettotthonok energetikai megújulása, amellyel korszerűbb, magasabb színvonalú ellátás történhet meg az ott élők számára.

A miniszteri gondolatok után dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz, aki hangsúlyozta, hogy ma nagyon sokat beszélünk az energiatakarékosságról, hiszen az egekbe szöktek az energiaárak. Beszédében aláhúzta, hogy a felújítás a meglévő állapothoz képest jelentős fejlesztést jelent a református szeretetotthonokban, és az épületegyüttesek számos részét érinti. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásainak jóvoltából többek között sor kerül a homlokzati falazatok, padlásfödém, lapostető födém renoválására és hőszigetelésére, a nyílászárok cseréjére, gépészeti- és fűtési korszerűsítésre, valamint napelemes rendszer telepítésére. A képviselői körzetéhez tartozó pápakovácsi és külsővati szeretetotthonok kapcsán kiemelte, hogy ezekre a régi épületekre az esztétikai felújítás mellett ráfért az energiahatékonysági megújulás is, és az itt felhasznált többszáz millió forint fejlesztés meglátszik mindegyik intézményen, ahol sokkal korszerűbb körülmények között élhetnek a jövőben az ellátottak.

A rendezvény zárásaként a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt, a program szeretetvendégséggel fejeződött be.

Fotó és szöveg: Polgár Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.