Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2023. Január 21. 14:26, szombat | PR
Forrás: (x)

Mikor megfelelő a rövidszárú túracipő?

Mikor megfelelő a rövidszárú túracipő?

Amikor túrabakancsokról, túracipőkről beszélünk, legtöbben egy vastag, magasszárú, masszív lábbelire gondolunk. A kínálat részét képezik ugyanakkor lényegesen könnyebb és kisebb túracipők is.

Sokan hajlamosak inkább ezek mellett letenni a voksukat, egyrészt azért, mert általában olcsóbbak, másrészt azért, mert melegben csábítóbbak, mint a robosztus bakancsok. Csakhogy a túracipők nem felelnek meg minden helyzetben.

Nem váltja ki a bakancsot

Jobb, ha már az elején leszögezzük: a túrabakancs nem váltható ki cipővel, nem feltétlenül jelentik egymás alternatíváit. Teljesen más terepen és feltételekkel megfelelő egy túracipő, mint egy komolyabb bakancs. Éppen ezért, amikor választasz, figyelembe kell venned, hogy hová, milyen útvonalon szeretnél kirándulni.

Milyen utakra való a túracipő?

A túracipő akkor jelent jó választást, ha csak rövidebb kiránduláson veszel részt, könnyű terepen. Városi parkokban, bejáratott, gondozott hegyi utakon, kis séta a környéken; tökéletes példák arra, hogy mikor megfelelő választás a túracipő.

A túrabakancshoz képest a cipő könnyebb, szellősebb, ezért szimpatikusabb lehet például melegben, de nem ad olyan stabil támasztást a lábnak, mint a magasszárú bakancs. Mivel a szára rövid, és nem fogja a bokát, egyenetlen, nehéz terepre nem javasolható, mert könnyebben sérülhet a láb egy rossz lépés következtében.

Mindegyik lábbeli lehet jó, ha arra használjuk, amire kitalálták. A magasszárú, masszív túrabakancsokat a nehéz, egyenetlen terepekre, a rövidszárú túracipőket pedig a simább utakon, könnyebb kirándulásokon.

Hogyan válassz túracipőt?

Mindenképpen olyan túracipőt érdemes választani, ami idomul a lábad formájához, ugyanakkor stabil tartást biztosít neki. A túracipő mindenképpen olyan anyagból legyen, ami átereszti a levegőt, hogy a lábad szellőzhessen benne, és az is fontos, hogy könnyű legyen benne lépni, de a lábadat azért védje. Az sem árt, ha ellenáll a nedvességnek, amennyire csak lehet, hiszen a talaj még szép időben is gyakran vizes.

Egy jó túracipőnek mindenki cipősszekrényében lennie kell!

Címkék: cipő, túracipő

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 16:58, péntek | PR

K&H: kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

21 százalékos éves árváltozást mutat a gyerekinflációs kosár

2023. Január 31. 15:55, kedd | PR

Új év, új kezdet, új munkahely? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak a munkahely váltás előtt!

Sokan kötik valamilyen dátumhoz, születésnaphoz vagy egy új esztendő kezdetéhez az életüket tudatosan érintő változásokat.

2023. Január 31. 10:23, kedd | PR

Hol lehet munkavédelmi ruhát venni?

2023. Január 30. 12:43, hétfő | PR

Felújították és átadták a Jánosik Kft. irodaházát

Ünnepélyes keretek között, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Jánosik Kft. 350 millió forintból felújított és korszerűsített irodaházát