Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 04. 07:44, szerda | Bulvár
Forrás: Felhang

Miért nincsenek holttestek a Titanic roncsában?

Miért nincsenek holttestek a Titanic roncsában?

Hogyan maradhattak meg a holttestek ruhái, miközben magukat az áldozatokat felemésztette a végtelen víz? Hogyan kerültek az Atlanti-óceán mélyéről az utasok személyes tárgyai Budapest belvárosába?

Mindezekre a kérdésekre az ötmilliárd forintra biztosított Titanic-kiállítás kurátora, Elter Tamás válaszolt.

„A Titanic hajóteste temető is egyben, hiszen több 1500 ember halt meg a katasztrófában. Amikor először jutott el ember a roncshoz, egyetlen áldozat maradványait sem látták a kutatók. A sós víz és a mikrobák még a csontokat is feloldják, a szerencsétlenül jártak teljesen, nyom nélkül eltűntek” - mondta Elter Tamás, hozzátéve, hogy minden egyes, az óceán fenekén pihenő cipőt, vagy ruhadarabot egykori viselője végső nyughelyeként kezelnek.

„A cipők készítésénél csersavat használtak, ez megvédi a bőrt a víztől, a textilek is ellenállóak, így fordulhat elő, hogy Budapesten is őrzünk egy teljes kockás öltönyt, amely az egyik áldozaté lehetett, miközben az első osztályú utasnak teljesen nyoma veszett” - mondta Elter.

Kalandos utat jártak be Budapest belvárosáig a Titanic tárgyai. Miután a roncsot 1985-ben megvásárolta a hajóstársaság jogutódjától az RMS Titanic nevű vállalat, hét expedíció 5500 tárgyat hozott a felszínre a brutális mélységből. Többségük az úgynevezett törmeléksávban hevert, ez a kettétört hajó két darabja közötti 600 méter hosszú terület, ahová rengeteg használati eszköz hullott. Ezek az emlékek mind az RMS Titanic tulajdonában vannak, nagy részüket az Egyesült Államokban őrzik, a tárlat más darabjait kiállításokon mutatják be.

„Bár hihetetlen az eszmei értékük, a tárgyakat nem lehet áruba bocsátani. A budapesti kiállításon látható platina brill gyűrű és az aranylánc önmagában is rendkívül sokat érhet, de az igazi különlegességüket az adja, hogy a Titanic-kal együtt süllyedtek a mélybe és több mint 100 évig pihentek az óceán mélyén. Gyűjtők vagyonokat adnának értük” - mondta Elter.

A Titanic egyetlen eladható „részei” azok a széndarabok, amelyek egykor a kazánját fűtötték. A budapesti kiállításon is lehet ezekből vásárolni eredetiséget igazoló okmánnyal együtt - 14 ezer forintért.

A kurátor számára a kiállítás legértékesebb, legizgalmasabb darabja nem egy ékszer, hanem egy aranyozott falikar. Elter Tamás kutatásai szerint ez egykor a Titanic két legelegánsabb lakosztályának egyikében lehetett. „Az egyik lakosztályt a Titanic főtervezője, a másikat a hajóstársaság tulajdonosa foglalta el, így ez a hajó történetének egy igen izgalmas darabja” - mondta a kurátor.

A Titanic kiállításon több száz eredeti tárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezek a történelmi emlékek 21 fokos állandó hőmérsékleten biztosan megmaradnak az utókor számára, a Titanic roncsát azonban néhány évtizeden belül teljesen felemésztheti az óceán.

Címkék: kiállítás, roncs, Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.