Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2022. Május 06. 17:44, péntek | PR
Forrás: (x)

Miért fontos rendszeresen forgatni az autógumikat gépjárművünkön?

Miért fontos rendszeresen forgatni az autógumikat gépjárművünkön?

Sokszor esik szó az autógumik megfelelő tárolásáról, a profilmélység rendszeres ellenőrzéséről vagy a téli/nyári abroncsok szezonális cseréjének fontosságáról.

Azonban alig lehet hallani valamit a gumik forgatásának jelentőségéről.Pedig az abroncsok maximális kihasználtsága érdekében mindenképp érdemes rendszeres időközönként felcserélni az első és hátsó autógumikat – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Miért fontos gyakran forgatni az abroncsokat?

Az autó elején található autógumik általában hamarabb kopnak el, mint a hátul lévő abroncsok. Ennek számos oka van: a motor és akkumulátor elhelyezkedése, nagyobb fékek az autó elején, a kormányzás mechanikája, de még az út állapota is befolyásoló tényező lehet. Így a gumipárok nem egyenletesen használódnak el, emiatt nem fogjuk tudni maximálisan kihasználni futófelületük élettartamát. A legfontosabb tényezők, amelyek szükségessé tehetik az autógumik gyakori forgatását:

- Nagy sebesség, hosszú távolságok
- Nehezebb rakomány
- Az abroncsok zúgó hangot hallatnak
- A futófelület egyenetlen kopása

Természetesen az abroncsok forgatása sem küszöböli ki az olyan problémákból adódó egyenetlen kopást, mint pl. hibásan beállított futómű vagy nem megfelelő abroncsnyomás. Ha azonban gyakran felcseréljük az első és hátsó gumikat, nagymértékben hozzájárultunk ahhoz, hogy azok egyenletesebben kopjanak – aminek köszönhetően biztonságosabban közlekedhetünk az utakon.

Milyen gyakran érdemes forgatni az autógumikat?

Röviden és tömören fogalmazva: hozzávetőleg minden 10.000 kilométer (6-7 ezer mérföld) után célszerű elvégezni az abroncsok forgatását. Ám előtte mindenképp nézzük meg a gyártó ajánlásait is, és csak azt követően haladjunk tovább. Általában az olajcsere hasonló mérési intervallummal rendelkezik, ezért a két műveletet akár egyszerre is elvégezhetjük. Ezzel egyaránt időt és energiát spórolhatunk.

Otthon is elvégezhető a gumiabroncsok forgatása?

Bár az abroncsok forgatása elvégezhető otthon is, Mezey Tamás, az Autógumi Pláza webáruház társtulajdonosa szerint az ilyen feladatok szakszerű elvégzéséhez inkább forduljunk profikhoz. Egy szakember ki tudja választani a megfelelő abroncs forgatási mintázatát, és jól ismeri mind az autógumik, mind a jármű tulajdonságait.

Az autógumik otthoni forgatásához egyébként nincs szükség semmilyen különleges szerszámra, sem pedig bonyolult műveletek elvégzésére, csupán némi munkaterületre és egy kis szabadidőre. Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk bele, újfent vegyük elő a jármű gyártói kiskönyvét. Sok esetben ugyanis lényeges információkat és javaslatokat tartalmaz az abroncsok forgatására vonatkozóan.

Címkék: autógumi, gumi

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 19. 09:04, csütörtök | PR

Egyszerű tipp, amelyek segítenek a pókerben

10 gyorstipp a pókerjátszmáink megnyeréséhez

2022. Május 13. 19:01, péntek | PR

5 ok, amiért a puzzle kitűnő ajándék

Te is mindig bajban vagy az ajándékozással? Vagyunk így néhányan. Nem mindig könnyű eltalálni, hogy a célszemély minek is örülne igazán.

2022. Május 08. 00:00, vasárnap | PR

Miben nyújthat többet egy online casino a hagyományosnál?

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.