Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Június 07. 15:34, péntek | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Mi várható vasárnap, lesz-e új polgármestere a városnak? - Esélylatolgatás

Mi várható vasárnap, lesz-e új polgármestere a városnak? - Esélylatolgatás

Fideszes körökből informálisan olyan hangok jutnak el szerkesztőségünkhöz, amelyek szerint meglehetősen szoros küzdelemre számítanak Áldozó Tamás és Grőber Attila között.

Bár nyilvános közvélemény-kutatás nem készült Pápán (csupán az InfoPápa.hu szervezett egy szavazást, amelyen ezer fő válasza alapján egyértelműen Grőber Attila került ki győztesen), azt tudjuk, hogy belső használatra szánt kutatásokat rendszeresen végeztet a Fidesz, a választási kampány előtt egy nagyobb mintás felmérés zajlott is a városban. Hogy azóta mérték-e a pártok és a jelöltek népszerűségét, azt nem tudjuk, mindenesetre több forrásunk is úgy nyilatkozott, hogy úgy tudják, "nagyon rezeg a léc".

Ha a 2019-es eredményekből indulunk ki, akkor valóban szoros meccs várható, akkor mindössze 330 szavazattal győzött dr. Áldozó Tamás, amely olyan kicsi különbség volt, hogy még magukat a főszereplőket is meglepte az eredmény.

Mi változott azóta?

Mivel az önkormányzati választás nem one man show, hanem a döntéshozatalt végző képviselő-testület összetételéről is voksolunk, nagyon fontos, hogy milyen egyéni jelöltek sorakoznak fel a polgármester-jelölt mögött. E tekintetben Grőber Attila csapata sokat változott, az ellenzéki jelöltnek sikerült megnyernie több pártokon kívüli személyt, alpolgármester-jelöltjének pedig a városban nagy népszerűségnek örvendő Vadász Krisztinát nevezte meg.

Azonban Grőber esélyeit gyengítheti, hogy jópár alkalommal szerepelt már helyhatósági, vagy országgyűlési választáson, és rendre alulmaradt a Fidesz jelöltjeivel szemben, továbbá hátráltathatja az is, hogy a legnagyobb elutasítottsággal bíró hazai párt, a DK is ott van a támogatói között.

Áldozó Tamás csapata nem változott jelentősen, egyedül a súlyos betegséggel küzdő Bocskay László nincs a jelöltek között, helyette Kovács Ferenc indul, aki azonban nincs könnyű helyzetben. Abban a körzetben szerepel, ahol az a Grőber Attila indul ellene, aki 5 évvel ezelőtt torony magasan győzött.

Grőber Attila ezúttal is hat ellenzéki párt támogatásával indul, továbbá egy civil szervezet, az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület áll mögötte, Áldozó Tamást pedig szintén a Fidesz és a KDNP támogatja.

Ami újdonság, hogy míg öt évvel ezelőtt csak két jelölt indult csapatban, addig most a Mi Hazánk Mozgalom is rajthoz állít 10 egyéni képviselőt és egy polgármester-jelöltet (Marton Sándor), továbbá független jelöltként Molnár István neve is ott lesz a szavazólapon.

Ki jár jobban a két további jelölt indulásával?

Bár fideszes körökből azt az információt hallottuk, hogy meglátásuk szerint minél több jelölt van, annál nagyobb az esélye Áldozó Tamásnak, ez nem biztos, hogy így lesz. Az érvelés szerint a több induló megosztja az ellenzéki szavazatokat, a fideszes jelöltet pedig a törzsszavazók megválasztják.
Csakhogy Pápán már öt évvel ezelőtt is kevesebb szavazatot kapott Áldozó Tamás, mint ahányat listán a pártja begyűjtött, tehát akkor is voltak olyan fideszes szavazók, akik nem rá adták a voksukat, és vannak arra utaló jelek, hogy ezúttal még több ilyen lesz. Könnyen elképzelhető tehát, hogy azon fideszesek, akik nem kívánnak Áldozó Tamásra szavazni, de egy baloldali jelöltre sem, ők átszavaznak vagy a Mi hazánkos, vagy pedig a független jelöltre. Ha viszont csak két induló lenne, könnyen lehet, hogy mégis Áldozó Tamás neve mellé tennék az x-et. Ráadásul az országos felmérések szerint a Fidesz támogatottsága is rosszabb, mint öt évvel ezelőtt volt.

Pápán is árad-e a TISZA?

Szintén újdonság, hogy megjelent a színen egy új párt, a TISZA! Magyar Péter pártja az országos kutatások szerint a második legjelentősebb erővé nőtte ki magát az elmúlt néhány hónapban, és a felmérések azt mutatják, hogy olyanokat is meg tud szólítani ez a párt, akik eddig nem mentek el szavazni. Kérdés, hogy ők melyik polgármester-jelöltre fogják adni a szavazatukat, ám gyanítható, hogy a TISZA erős ellenzékisége miatt nem a regnáló polgármestert fogják erősíteni a párt szavazói.

Közhangulat

Áldozó Tamás 2019-ben egy valóban ambiciózus, lendületes tervet ismertetett a kampányban, Lázár Jánossal nagy érdeklődés mellett átadhatta a pápaiak régi vágyát, az újjáépített kastélykaput, továbbá egy összességében optimista hangulat jellemezte a várost. Ezzel szemben most a COVID járvány, az energiaválság és a rossz konstrukcióban felvett hitelek, továbbá a nehéz gazdasági környezet gyakorlatilag lenullázta a város tartalékait, önerőből szinte képtelen fejlesztéseket végrehajtani az önkormányzat, az uniós pénzek egyelőre nem érkeznek és a központi költségvetés sem úgy áll, hogy jelentős támogatásokra számíthatna az önkormányzat, sőt, súlyos elvonások sújtják a helyi büdzsét. A Kossuth utca újabb szakaszán kívül nem nagyon van mit felmutatni, mint frissen átadható siker.

Nem tekinthető kiindulási alapnak a kommentszekció, ám az öt évvel ezelőtt kirajzolódó képhez hasonlítva azért mégiscsak levonhatók következtetések. Bár akkor is megjelentek negatív hangok, most sokkal hangsúlyosabbak a kritikák, és egyre inkább a városvezetés és az önkormányzati média csatornáin is ez a jellemző hang, míg meglehetősen kevesen kelnek a vezetés védelmére. A kampány sem épp úgy sikerült, ahogy azt tervezhették, egyre másra érkeztek a magyarázatra szoruló események, kezdve Unger Tamás alpolgármester kirohanásától, a volt Dohánygyár épületén megjelent táblán át a belváros egyes részein jellemző együttélési problémákig. Országosan ismert arcok is alig-alig látogattak Pápára, Kövér László mellett Simicskó István kampányolt csupán városunkban. Hiába járt Orbán Viktor a Pápához közeli Nemesgörzsönyben, vagy a minap Szijjártó Péter városunkban, egyikük sem nyilatkozott meg Áldozó Tamás mellett, sőt, közös kép sem készült róluk (utóbbival azóta kikerült közös fotó), pedig mindketten nagy népszerűségnek örvendenek a Fideszen belül. Nem tudjuk, hogy ezeknek mi lehet az oka, kampányidőszakban azonban különös, hogy ezt a lehetőségen nem használta ki a polgármester-jelölt.

Hogy mindez miként áll össze egy képpé, és a tapintható elégedetlenség hogyan fog megjelenni a szavazófülkékben, azt senki nem tudja. Az azonban, hogy egy 34 éve berendezkedett fideszes városban sokan nyíltan beszélnek a változás lehetőségéről, mindenképpen beszédes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó