Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2021. Április 16. 08:38, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Mi köze a Rambo című filmhez Pápa városának?

Mi köze a Rambo című filmhez Pápa városának?

A minap közzétett Pápa Kvízünk kapcsán döbbentünk rá arra, hogy sok pápai sem tudja, hogy városunk híres szülöttei között van az a László András (Andrew Laszlo) is, aki neves operatőrként tette le a névjegyét Hollywoodban.

Egy kicsit mindenki pápai - áll az ismert szlogenben. Egy bizonyos határig ezt még el is tudjuk képzelni, John Rambo, a Vietnamot megjárt amerikai veterán története azonban már talán túl van ezen a határon. Pedig a nagy sikerű filmhez is van köze városunknak, a Rambo - Első vér című mozi operatőre ugyanis a pápai származású László András volt.

A nagyvilágban Andrew Laszloként ismert művész 1926-ban született Pápán, egy tehetős vállalkozó családjában. Az Esterházy út 6. szám alatti egykori házuk ma is áll. László András testvéreivel együtt Pápán töltötte gyermekkorát, a zsidó fiúiskolában, majd a Református Kollégiumban tanult. A sport mellett az éneklés és a fotózás is érdekelte, áhitattal nézte az amerikai filmeket a pápai moziban. Csakhogy jött a második világháború...

1944 májusában Pápa szűk belvárosát gettónak nyilvánították, ide zsúfoltak össze 3600 embert. A László család a nagymama kicsi, komfort nélküli házában kellett hogy meghúzza magát. 1944 júniusában László Andrást munkaszolgálatra hívták, mikor hazatérhetett, akkor szembesült azzal a ténnyel, hogy egy családtagja sem élte túl a háborút.

A fiatal András leérettségizett volt iskolájában, de továbbtanulásra nem gondolt. Édesapja bátyjához fordult segítségért, George-hoz, aki sikeres festőművészként élt New Yorkban. 24 éves volt, amikor amerikai földre lépett.

Elvégezte az Army Motion Picture Schoolt, majd operatőrként szolgált egy híradós stábban. Az ötvenes évek közepétől különböző televíziós feladatokban vett részt. Dolgozott például az Ed Sullivan show (CBS) vezető operatőreként. Tagja volt az első olyan amerikai tévés stábnak, amely interjút készített 1959-ben az éppen hatalomra került Fidel Castróval.

1959 és 1963 között a Columbia Pictures és a Screen Gems közös produkciójaként készült Meztelen város (Naked City) epizódjait fényképezte. 1966-ban László András irányította az operatőri munkát a Beatles első New York-i élő koncertjén a Shea Stadionban. Művészi munkája mellett aktívan részt vett a szakmai közéletben, több filmművészeket tömörítő társaságnak volt a tagja, két cikluson keresztül pedig elnöke a National Academy of Television Arts and Sciencesnek.

Élete során több tucat reklámfilmet és több mint harminc, általában nagy nézőszámú, sikeres játékfilmet forgatott. Néhány a legismertebb filmjei közül: Most már nagy fiú vagy (You're A Big Boy Now) 1966, rendező: Francis Ford Coppola, Visszaszámlálás Kusininál (Countdown at Kusini) 1976, rendező: Ossie Davis, A Harcosok (The Warriors) 1979, rendező: Walter Hill, Rambo – első vér (First Blood) 1982, rendező: Ted Kotcheff, Vérbeli hajsza (Innerspace) 1987, rendező: Joe Dante.

Kétszer jelölték Emmy-díjra, 1973-ban a Hazátlan (The Man without a Country) című produkcióért, 1980-ban pedig a Sógunért.

Több mint ötvenévnyi operatőri munka után visszavonult a filmezéstől. Élettörténetét megírta: Footnote to history, University of America, 2002. Magyarul: Lábjegyzet a történelemhez. Fordította Huszár Ágnes. Múlt és Jövő Könyvkiadó, 2011.

László András 2011 októberében, 10 évvel ezelőtt hunyt el az amerikai Montanaban.

Forrás:Huszár Ágnes: Ember a felvevőgép mögött: László András

Címkék: andrew laszlo, pápa, rambo

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 11. 15:09, kedd | Helyi

Emléktáblát helyeznek el az Év körforgalmának választott pápai csomópontban

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hivatalosan is az Év körforgalmának nevezte a pápai csomópontot.

2021. Május 11. 09:23, kedd | Helyi

Zebra terv a gyalogosokért

Tilos jelzés esetén soha!

2021. Május 10. 15:21, hétfő | Helyi

Kötelező lenne, sok házon még sincs házszámtábla

Az hagyján, hogy kiszúrunk a futárral, ha nincs házszám otthonunk homlokzatán, de baj esetén értékes másodpercekbe kerülhet, mire ránk talál a mentő, a tűzoltó, vagy épp a rendőr.

2021. Május 10. 08:47, hétfő | Helyi

Felborult egy autó Pápadereske és Nyárád között