Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 22. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Polgári Védelem - Továbbra is küldik ki a leveleket, pánikra semmi ok, csak frissítik a névsort

Polgári Védelem - Továbbra is küldik ki a leveleket, pánikra semmi ok, csak frissítik a névsort

Mintegy háromezer pápai polgár kap levelet, amelyben adatszolgáltatást kérnek tőlük. Közülük választják ki azt a 300 főt, akik a helyi polgári védelmi szervezet tagjai lesznek.

ABC sorrendben küldik ki a leveleket, még nem kapott mindenki, ezért ne lepődjön meg, ha csak most talált egyet a postaládájában.

Miért pont most jöttek ki a levelek?

Hosszú évtizedekre visszanyúló hagyománya van hazánkban a polgári védelemnek. A polgári védelmi szervezet tagjainak névsorát meghatározott időközönként frissíteni kell, pontosan erre kerül sor ezekben a hetekben.

Mi a polgári védelem?

A polgári védelem olyan össztársadalmi feladat-, eszköz- és intézkedési rendszer, amelynek célja katasztrófa, illetve fegyveres összeütközés esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, valamint a lakosság felkészítése azok hatásainak leküzdése és a túlélés feltételeinek megteremtése érdekében.

Miért a polgármestertől kaptak levelet?

A polgári védelmi feladatok rendeletben meghatározott irányítása és végrehajtása során - jelen esetben a beosztás tekintetében - a lakóhely szerint illetékes település polgármestere jár el államigazgatási jogkörben.

Mi a polgári védelmi kötelezettség?

A polgári védelmi kötelezettség az alaptörvényből fakadó személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében, amely magában foglalja az adatszolgáltatási, a bejelentési, a megjelenési kötelezettséget és a polgári védelmi szolgálatot.

Miért pont 300 embert választanak ki?

Hazánk valamennyi települését a lefolytatott kockázatbecslési eljárás eredményeként, az események bekövetkezésének gyakorisága, valamint a veszélyeztető hatások következményei alapján három katasztrófavédelmi osztályba sorolták.

A számokkal jelölt osztályok jelentései:

I.: fokozottan veszélyeztetett
II.: közepesen veszélyeztetett
III.: mérsékelten veszélyeztetett

Pápát a I. kategóriába sorolták, ez határozza meg a létszámot.

Milyen szempontok alapján választják be az embereket polgári védelmi szervezetbe kötelezettként?

Magyarországon 18 éves kortól az öregségi nyugdíjkorhatárig minden olyan állampolgár polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, akire nem érvényes a katasztrófavédelmi törvényben meghatározott mentességek valamelyike. Természetesen szó sincs arról, hogy minden 18 és 62 év közötti magyar állampolgárt beosztanának polgári védelmi szolgálatra. Mivel a katasztrófák elleni védekezés összetett feladat, a közvetlenül beavatkozó állományon kívül elengedhetetlen számos különböző foglalkozású állampolgár eredeti munkaköri feladatainak ugyanabban az időben történő zavartalan ellátásának biztosítása, rendőrtől a postáson, a lelkészen át egészen az igazságszolgáltatásban dolgozókig. Kulcskérdés a kritikus időszakban a tényleges katasztrófa közvetlen bekövetkezése előtti vagy alatti időszakban a piacgazdaságra alapuló társadalmi rend fenntartása és a nemzetgazdaság folyamatos működése. Bár elméletileg a polgári védelmi kötelezettség alatt állók több tízszer annyian vannak, mint az egy adott időpontban felkészítendő és felszerelendő személyek, az egyéni élethelyzetekből fakadóan – amit a törvényi rendelkezésben nem lehet teljes mértékben kifejteni – nem teljesít majd mindenki tényleges polgári védelmi szolgálatot.
Még akkor sem teljesen biztos, hogy egy állampolgár a kijelölése során bármikor tényleges beavatkozáson vesz részt, ha öt éven át tagja települése polgári védelmi szervezetének. A települési polgári védelmi szervezet egységeit – műszaki, infokommunikációs, logisztikai, egészségügyi, lakosságvédelmi – a település veszélyeztetettségének megfelelően alakítják ki. Ezek tagjait szaktudás, életkor (elsősorban a 22-27 éves korosztály), egészségügyi állapot és munkahely alapján jelölik ki.
Mindazokat, akik egyéni helyzetükből, munkahelyi, családi vagy társadalmi kötelezettségeik miatt nem, vagy csak aránytalanul nagy áldozatok mellett tudnák teljesíteni a polgári védelmi szolgálatot, ahogyan eddig sem, ezután sem osztják be. Amennyiben a beosztás esetén bárki úgy gondolja, hogy nem megfelelően vették figyelembe a szolgálat teljesítésével szemben felhozott érveit, akkor a polgármester elsőfokú beosztó határozata ellen fellebbezést nyújthat be a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalhoz. A polgári védelmi szolgálat jelenleg az állampolgárok 1 százalékát érinti.

Mi a teendő akkor, ha polgári védelmi kötelezettség teljesítésére beosztó határozatot kapok? Menni kell?

Ha hívnak, igen.

De most kell menni? Most hívnak?

Nem. Erről külön határozatot hoz majd a polgármester.

Akkor ez a levél most mit is jelent?

Azt, hogy úgymond állományba vettek. Méghozzá például egy műszaki egységbe, kulturális javak mentési feladatainak ellátására.

Mi? Kulturális javak? Azt hittem ez az emberek életének védelméről szól.

A polgári védelmi kötelezettséget a törvény úgy fogalmazza meg, hogy az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelméről szól. Ebbe a körbe sokféle feladat tartozhat, pl. a lakosság kimenekítése, de a kulturális örökség (régészeti kincsek, műemlékek) védelme is.

Békeidőben, katasztrófahelyzet nélkül is behívhatnak?

Szolgálatteljesítésre nem, de képzésre, gyakorlatra igen.

Mennyi ideig tarthat ez az egész?

A felkészítés évente maximum 40 óra elméleti és 72 óra gyakorlati képzés lehet. Maga a polgári védelmi szolgálat időtartama a helyzet súlyosságától függ. De ne aggódj, súlyos katasztrófahelyzetek csak nagyon ritkán fordulnak elő.

Arra az időre, amíg távol vagyok a munkahelyemről emiatt, kapok fizetést?

Távolléti díj jár arra az időre és munkavédelem. Akinek nincs munkája, az minimálbért kap.

Úgy rémlik, hogy az egész alól lehet mentesülni, ugye?

Igen, vannak mentesítő okok: ha még nem vagy 18, ha már elérted a nyugdíjkorhatárt, ha terhes vagy, ha anyaként egyedül neveled a 6 évesnél kisebb gyerekedet, ha 14 éven aluli gyerekedet egyedül neveled, ha legalább három 14 éven aluli gyereked van, ha veled lakik egy ápolásra szoruló szülőd vagy házastársad, ha munkaképességedet legalább 67 százalékban elvesztetted, vagy ha egészségi állapotod miatt alkalmatlan vagy rá.

Ó, akkor én mentesülnék, de nem jeleztem, hogy van kimentési okom. Már hiába?

Nem, a határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni, ebben lehet jelezni. Tehát attól a naptól kezdve, mikor átvetted. A határozat pontosan leírja, hogy mit kell tenned. A fellebbezést a területileg illetékes önkormányzatának polgármesteri hivatalához kell benyújtani, viszont a kormányhivatal hivatalvezetőjéhez kell címezni.

Önként is lehet jelentkezni?
Igen. Aki tehát úgy érzi, hogy a bajban szívesen segítené embertársait, önként is csatlakozhat. Egy nyilatkozat kitöltésével tagja lehet határozott vagy határozatlan időre a települési önkéntes polgári védelmi szervezetnek.

Ezen szándékát a polgármester vagy a Katasztrófavédelmi Kirendeltség felé jelezheti.

De ők mit csinálnak majd, ha tényleg baj lesz?

Az önként jelentkezők a nyilatkozatukban előre jelezhetik, hogy képzettségüknek, tapasztalatuknak megfelelően milyen feladatot akarnak ellátni egy bekövetkező veszélyhelyzet esetén.

Forrás: Társaság a Szabadságjogokért, Katasztrófavédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.