Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 24. 12:24, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Mezei László építész tartott előadást a Fő térről

Mezei László építész tartott előadást a Fő térről

A Broadway VIP előadássorozat második rendezvényén beszélt a rövidesen megújuló pápai Fő tér kialakulásáról, történetéről és a szemünk előtt megvalósuló nagyléptékű átalakulásáról.

Mezei László elmondta, városunk jelenlegi Fő tere mindig is a központját jelentette a városnak, egészen a középkortól. Az Esterházy Károly által megépíttetett Nagytemplom az addigi hármas tércsoportot egy nagy térré alakította azzal, hogy a templom nem a tér mértani középpontjában épült fel, hanem a Plébánia sor felé lett eltolva. Ezt igyekeztek is kihasználni a Fő tér rekonstrukciójakor is, így vehetik majd birtokba a járókelők - a járművek kitiltásával - a tér teljes Nagytemplom előtti részét.

Az építész szólt a térre tervezett szobrokról és a szökőkútról is. Fejtörést okozott az, hogy az 1900-ban megépített, majd 1938-ban eltávolított szökőkutat az eredeti formájában készítsék-e el újból, mivel a pápaiak akkor sem voltak megelégedve a szökőkúttal. A Nagytemplom előtt egykor állt Esterházy Károly szobor a tér nyugati oldalára kerül majd. Egyes ábrázolásokon megtalálható egy Szentháromság szobor is, melyről azonban tárgyi forrás nem került elő. Tervekben szerepelt egy hasonló obeliszk felállítása a templom mögé, azonban egyelőre ez nem fog megvalósulni.

Mezei László szerint fontos, hogy a megújuló Fő tér élettel, emberekkel teli tér legyen. Ezért szerepelnek a tervekben kiülőteraszok a Fő utca és a Korvin utca közötti területen. A jégpálya is azt a célt szolgálja, hogy nyüzsgő központja legyen Pápának, mivel a legtöbb központi tér télen nem élő tér. Az építész elmondta azt is, hogy nagyon nehéz volt a fák helyének megtervezése, rengeteg közmű szövi át a talajt, ugyanis minden a föld alatt lett elvezetve. A teraszok környékére mindenképpen ültetnek fát.

Kevesen tudják, de egy kút is áll majd a megújuló téren. A régészeti feltárásokkor találták meg azt a hatalmas ciszternát a tér nyugati oldalán, mely felett most egy hangulatos kutat fognak létrehozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.