Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Szeptember 25. 05:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meteorológiai radarokat zavarhatnak egyes vezeték nélküli eszközök

Meteorológiai radarokat zavarhatnak egyes vezeték nélküli eszközök

Zavarhatják a különböző vezeték nélküli ipari, nagy teljesítményű wifieszközök vagy biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezések a meteorológiai radarok működését,

amelyek emiatt nem képesek helyesen jelezni egy vihart a légi irányítóknak, a külföldi meteorológiai szolgálatoknak vagy a tömegmédiumoknak - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, egyre nagyobb gondokat okoz a meteorológiai állomások által használt frekvenciasávok tisztán tartása, pedig az elengedhetetlen ahhoz, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) valós időjárás-előrejelzéseket készítsen.

Az OMSZ felügyelete alatt működő négy magyarországi meteorológiai állomás radarja az 5 GHz-es frekvenciatartományban üzemel - tették hozzá.

Ismertették, hogy a hatályos frekvenciaszabályozás lehetővé teszi a radarok által is használt frekvenciatartományban a vezeték nélküli eszközök használatát, de csak azzal a feltétellel, hogy az eszközök semmilyen módon nem zavarhatják a meteorológiai radarok működését. Magyarországon ezért csak olyan eszközök kerülhetnek forgalomba, amelyek DFS-funcióval vannak ellátva, vagyis radart észlelve automatikusan áthangolják magukat egy másik frekvenciára, ezáltal elkerülve az interferenciát.

A régebben gyártott, beszerzett vagy bizonytalan eredetű eszközök viszont nem mindig rendelkeznek a radarészlelő funkcióval vagy az nem működik megfelelően. Továbbá a felhasználó ki is tudja kapcsolni az áthangolást, illetve olyanok is vannak, akik esetleg a jobb sávszélesség érdekében szándékosan a radar frekvenciasávjára hangolják az eszközt - tették hozzá.

A tipikus, zavart okozó eszközök a nem megfelelően beállított, nagy teljesítményű, kültéri RLAN- (közismert néven wifieszközök) vagy a biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezések. Ha pedig több ilyen zavaró eszköz van jelen a radarok hatósugarában, akkor azok a radarkép jelentős részét kitakarhatják - közölték.

Fontos, hogy az ilyen eszközök üzemeltetői ellenőrizzék a beállítások helyességét, aktiválják a DFS-funkciót, vagy szükség esetén frissítsék az eszköz szoftverét azért, hogy azt megfelelő sávszélességen, jó minőségben és nem utolsó sorban jogszerűen használhassák - hangsúlyozta az NMHH.

Kitértek arra is, világszerte okoznak gondokat hasonló problémák, amelyeknek adott esetben vagyonbiztonsági vagy akár életeket is veszélyeztető következményei lehetnek, ugyanis ezen radarmérések információt használják a légi irányításban, valamint a katasztrófák megelőzésében és elhárításában résztvevő szerverek is.

Kiemelték, a vezeték nélküli berendezések és ezáltal a zavarok száma is egyre nő. A hatóság 2018-ban eddig több mint hetven zavart szüntetett meg, amelyek túlnyomó része a budapesti radar vonzáskörzetébe tartozott.

Ha a zavar okozója nem hajlandó a beállításokat módosítani, a hatóság lekapcsoltatja az eszközt vagy eltávolítja a készüléket a helyszínről, visszatérő esetben pedig akár pénzbírságot is kiszabhat - tudatta az NMHH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni