Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 28. 07:07, kedd | Belföld
Forrás: mno / MTI

Mentőakció indult az eltűnt magyar kenus után

Mentőakció indult az eltűnt magyar kenus után

Kis csapat eredt az Atlanti-óceánnak kenuval nekivágó Rakonczay Gábor nyomába, hogy megtalálják az eltűnt kenust.

Elképesztő rekordkísérletre készült egy magyar kenus 2010-ben: Rakonczay Gábor úgy vágott neki az Atlanti-óceánnak december 18-án, hogy ezúttal egyedül szelje át a habokat. 100 nap alatt tervezte megtenni a 6400 kilométeres távot Portugáliától Közép-Amerikáig – írta meg az MNO. Felesége, akivel 2007-ben egyszer már átkelt az óceánon, műholdas telefonon keresztül tartotta vele a kapcsolatot – egészen idén február 6-ig. Viktória immár több mint húsz napja nem tudott beszélni férjével.

Kardos Gábor, aki a Balaton-átcsúszásról ismeri a Rakonczay házaspárt, legutóbb is várta volna őket, de Gábor akkor már nagyban készült a világrekord-kísérletre. Az átcsúszás főszervezője hétfőn levélben tudatta a sajtóval, majd megkeresésünkre megerősítette, hogy elhalasztja az idei rendezvényt, mégpedig azért, hogy magyar mentőakció indulhasson Rakonczay Gábor után. „Splitből indulva öt héten át hajóztunk, míg elértük a Kanári-szigeteket, én onnan tértem haza pénteken. Fa Nándor, aki a Vitézt tervezte (Rakonczay Gábor ezzel a kenuval vágott neki az átkelésnek), felhívta Szeremley Hubát, aki szintén velünk utazott. Huba pedig ezt követően elhatározta, hogy Gábor után ered az Atlanti-óceánon” – közölte Kardos az MNO-val.

A neves magyar borászt hét felnőtt és egy gyermek kíséri majd a mentőakcióban, melynek egy 51 lábas vitorlással vágnak neki. Az irány ugyanaz lesz, mint Viktória és Gábor 2007-ben megtett útvonala. Az indulást megelőző, utolsó sajtótájékoztatón Rakonczay Gábor elmondta: Portugáliából 20 nap alatt kell majd elérnie Las Palmasig, onnan pedig a tervek szerint nyolcvan nap alatt ér majd Antiguára.

Felborult a kenu?

Február hatodikát követően felesége jelezte, hogy elvesztette a kapcsolatot a férjével. Akkor úgy gondolták, hogy a Vitéz esetleg felborulhatott, és a vízszintes helyzetbe kerülő hajótestből nem sikerült teljesen kimerni a vizet. Az állandó párát valószínűleg nem bírta a műholdas rádió, és emiatt szakadt meg a kapcsolat.

Kardos Gábor megjegyezte, Gábor most egy olyan szakaszon evezhet, melyen még teherhajók sem igen fordulnak meg, ez pedig nehezíti a kommunikációt. Ezen az útvonalon akadt, hogy még a nagyobb szállítóhajók sem reagáltak a rádiós megkeresésre. További nehézséget jelent, hogy a hatalmas hullámok közepette akár pár méterről sem biztos, hogy meglátják a csöppnyi Vitézt abban az esetben, ha elromlott a kenu világítása. A Balaton-átcsúszás szervezője úgy fogalmaz, a verseny most elmarad, „de pótolni fogjuk egy tavaszi rendezvénnyel a négy évszakos balatoni vitorlázás, a kajak-kenuzás és szörfözés népszerűsítése érdekében. Remélem, hogy addigra Rakonczay Gábor is köztünk lehet majd.” Úgy legyen!

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.