Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 17. 09:10, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Menjen testületi ülésre és mondja el a véleményét!

Menjen testületi ülésre és mondja el a véleményét!

Áldozó Tamás polgármester a pénteki képviselő-testületi ülés előtt sajtótájékoztatón tárta a pápai lakosok elé a tárgyalandó javaslatokat. Mint mondta, várják az emberek véleményét és megjelenését a nyilvános ülésen.

A polgármester elmondta, pénteken egyebek mellett módosítani szeretnék az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) által nyújtott szolgáltatások térítési díjait, el akarják indítani a Városgondnokság átszervezését, valamint tárgyalnak a közoktatási intézmények működtetési költségének vállalásáról.

A Városgondnokság átszervezésével kapcsolatban a városvezető elmondta, egy olyan Városgondnokságot szeretnének majd látni, amely kifejezetten városüzemeltetési feladatokkal foglalkozik a jövőben, a többi feladatát leválasztanák róla. - A cél, hogy a Városgondnokság a zöld területek gondozásával, a csapadékvíz-elvezető rendszerek karbantartásával, a gyepmesteri feladatok ellátásával, a nyilvános vécék üzemeltetésével, a köztisztaság fenntartásával és néhány kisebb feladatkörrel foglalkozzon - fogalmazott Áldozó Tamás. A Városgondnokság tehermentesítését célozza az is, hogy a Házkezelőség (kivéve a lakások karbantartása) átkerülhet a polgármesteri hivatal Emberi Erőforrás Osztályához. A városvezető azt szeretné, hogy minél kevesebb szociális bérlakás álljon üresen a városban.

Bővíteni kívánják a Pápai Városfejlesztési Kft. tevékenységi körét mégpedig úgy, hogy azok a beruházási típusú feladatok, amelyeket eddig a Városgondnokság végzett, a Pápai Városfejlesztési Kft.-hez kerüljenek át. Így például a kátyúzás, az útburkolat festése, lakóépületek felújítása és építése, továbbá a járdaépítési feladatok túlnyomó részét sem vállalkozóknak kívánja az önkormányzat a jövőben kiadni.

Az ESZI által nyújtott szolgáltatások térítési díjain is változtatni kíván a testület. - A térítési díjak változása érinteni fogja a szociális alapszolgáltatásokat, kivéve a nappali ellátást. Így változni fog az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás, illetve az ápolás-gondozást nyújtó intézmények szolgáltatásainak díjszabása, illetve újra bevezetjük a Vörösmarty úti és Teveli úti otthonházak esetében az egy vagy kétágyas lakrészben történő elhelyezés esetén fizetendő belépési díjakat, amelyek 700 ezer és két millió forintot jelentenek fejenként. Ezek a díjak léteztek korábban is, volt egy időszak mikor eltörlésre kerültek - mondta a polgármester, hozzátéve, továbbra is lesz egy méltányossági tábla, melynek köszönhetően jövedelemhez mérten kevesebb is lehet az igénybe vett szolgáltatások díja.

A pénteki ülés harmadik lényeges témája a közoktatási intézmények működtetési költségének vállalása lesz.- Két lehetősége volt a városnak, lehetett úgy dönteni, hogy az önkormányzat saját maga akarja-e működtetni ezeket az intézményeket – a rezsiköltségeket, a nem szakmai személyzet bérét fizetni stb. –, vagy lehetett azt mondani, hogy nem vállaljuk a működtetést, ekkor az állam tett egy javaslatot, hogy mennyiért vállalja át ezt a feladatot, és ennek ismeretében dönthettünk arról, hogy ez elfogadható-e a számunkra vagy sem. 2011-ben azt határoztuk, hogy nem kívánjuk működtetni, meg volt határozva, hogy havi 27 millió 473 ezer forintot fizetünk az államnak és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működteti a pápai közoktatási intézményeket. Az anyagiakon túl azért is gondoltuk jónak ezt a megoldást, mert egy kézben maradt az iskola, nem állt elő az a helyzet, hogy más a főnöke a tanárnak és más a gondnoknak. Egyelőre nincs olyan információnk, amely indokolttá tenné a korábbi döntésünk megváltoztatását - mondta el ezzel kapcsolatban Áldozó Tamás.

A nyilvános képviselő-testületi ülés pénteken 8 órakor kezdődik a Városházán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől