Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 03. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Menekítik a franciákat és a németeket a junta elől

Menekítik a franciákat és a németeket a junta elől

A Maliban tapasztalható zavaros helyzetre való tekintettel a párizsi kormány a nyugat-afrikai ország elhagyására szólította fel hétfőn az ott tartózkodó állampolgárait. Hasonló lépést tett a német külügyminisztérium is.

Internetes honlapján a francia külügyminisztérium azt ajánlja, hogy további intézkedésig senki ne utazzon Maliba. Azoknak a francia állampolgároknak pedig, akiknek jelenléte nem feltétlenül szükséges Maliban, az ország mielőbbi elhagyását ajánlja a külügyi tárca.

Mali korábban francia gyarmat volt, a szegény afrikai országban jelenleg mintegy ötezer francia él.

Zendülő katonák március 22-én megdöntötték Amadou Toumani Touré elnököt, és magukhoz ragadták a hatalmat. Egyik fő követelésük, hogy a kormány biztosítson jobb felszerelést a hadseregnek a tuareg lázadók ellen vívott harchoz. A katonai puccsot követően a lázadók tovább nyomultak előre Mali északi részén, és vasárnap elfoglalták Timbuktu városát.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.