Hírek
2022. Augusztus 12. 08:22, péntek |
PR
Forrás: (x)
Meleg vagy hideg kávé a jobb?
A kávé meleg vagy hideg változata általában ízlés kérdése, de milyen hatása van az egészségre? Másképpen hat a szervezetünkre az egyik, mint a másik?
Ha akad is különbség, van akkora jelentősége, hogy megváltoztassuk a kávé fogyasztási szokásainkat?
Hideg kávé az új trend?
Egyre nagyobb trendnek számítanak a hideg kávéitalok, nem csak nyáron népszerű fogyasztani őket a színvonalas kávéházakban, hanem találkozhatunk velük a szupermarketekben is. A kávé fanatikusok úgy gondolják, hogy a főzött kávé hűtése jéggel nagymértékben rontja az ízt. Az olvadt jégtől a kávé elveszíti a sűrűségét, ezután kihűl és veszít az aromájából. Megállapítható, hogy a hideg kávé abban különbözik a forró kávétól, hogy nincs a kávéra jellemző savanyúság és keserűség.
Miben különböznek a hideg, és a forró kávék ízvilága?
Az ital ízét a hőmérséklet és az idő határozza meg. Az oxidáció sebességét az olajok, savak és cukrok átalakulása befolyásolja. Ezt követően pedig úgy változik az íz, amilyen gyorsan végbemegy a folyamat. A hideg kávé főzése alacsony hőmérsékletet és hosszú időt igényel. Ennek eredménye, hogy a kávé édesebb. Az aroma a kávébab olajainak elpárolgásának eredménye, és melegítve könnyebben elpárolognak. A hideg kávéban az aroma nem olyan intenzív, mint a forró kávék esetében, de jóval hosszabb ideig tart.
Mennyi koffeint tartalmaznak?
A kávéfőzőben elkészített kávé tulajdonságai nem sokban különböznek a jég hozzáadása után sem, tehát a hűtés nem befolyásolja a koffein mennyiségét. A koffein mennyisége változó a különböző típusú kávéknál, több tényezőtől függ, legfőképpen a kávébabtól. Egy 2020-as kísérletből kiderült, hogy a forró főzési eljárásokkal készített kávék valamennyivel több koffeint tartalmaznak, mint a hideg kávék. Ugyanakkor ez a különbség nem jelentős, emiatt ne térjünk át másik kávéra, mint amiért rajongunk.
Forró vagy a hideg kávé az egészségesebb?
A kávé alapvetően jótékony hatással van a szervezetre. Számos beszámoló szól arról, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a szívbetegségek, a depresszió, a cukorbetegség, a rák és a Parkinson-kór kockázatát. A szakemberek úgy gondolják, hogy a hideg főzött kávé a forró kávéval ellentétben azért lehet egészségesebb, mert kevesebb a savasság, így kedvezőbb az emésztőrendszer számára. Ez abból ered, hogy a kávébabból koncentráltabb savat szabadít fel a kávé főzéséhez felhasznált forró víz. Közben pedig a hideg kávékban feloldódó jég tovább hígítja a kávé koncentrátumot, ennek köszönhetően az íz sokkal „szelídebb” lesz. A hideg kávé fogyasztása jobb választás lehet a koffeinre érzékeny, és az emésztési problémákkal rendszeresen küzdő kávérajongóknak.
Az otthoni kávézást megkönnyítheti a kényelmes kapszulás kávék használata, vagy akár egy innovatív kotyogóval szintén átélheti a prémium kávézás élményét. Az EspressoShop garantálja a magas minőséget, és különleges termék kínálattal várja látogatóit. Lepje meg szeretteit egy kávé válogatással, hogy ők is megízlelhessék a legfinomabb aromákat!
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 02. 19:24, kedd | PR
Új app jutalmazza a tudatos vezetést: itt a Drivello
Az új mobilalkalmazás teljesen új szintre emeli a tudatos vezetést. A Drivello a legmodernebb technológiát használja, hogy a sofőrök valós idejű visszajelzést kapjanak vezetési stílusukról
2025. November 27. 09:30, csütörtök | PR
Bokacsizma vagy magas szárú csizma: mit válasszunk idén télen?
A téli szezon közeledtével mindannyian szembesülünk a klasszikus dilemmával: bokacsizmára vagy magas szárú csizmára essen a választásunk?
2025. November 25. 09:53, kedd | PR
Fenntarthatóság: enyhülő uniós elvárások, átrendeződő vállalati fókusz
K&H fenntarthatósági index: csak a társadalmi felelősségvállalás nőtt
2025. November 22. 13:52, szombat | PR
Pápai vállalkozó Mercedes Sprinterének laprugó problémája: miért Pápától 150 km-re tudta csak megoldani?
Egy pápai vállalkozó számára a Mercedes Sprinter hűtős kisteherautó nem luxus, hanem munkavégzés alapja.

