Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Augusztus 12. 08:22, péntek | PR
Forrás: (x)

Meleg vagy hideg kávé a jobb?

Meleg vagy hideg kávé a jobb?

A kávé meleg vagy hideg változata általában ízlés kérdése, de milyen hatása van az egészségre? Másképpen hat a szervezetünkre az egyik, mint a másik?

Ha akad is különbség, van akkora jelentősége, hogy megváltoztassuk a kávé fogyasztási szokásainkat?

Hideg kávé az új trend?

Egyre nagyobb trendnek számítanak a hideg kávéitalok, nem csak nyáron népszerű fogyasztani őket a színvonalas kávéházakban, hanem találkozhatunk velük a szupermarketekben is. A kávé fanatikusok úgy gondolják, hogy a főzött kávé hűtése jéggel nagymértékben rontja az ízt. Az olvadt jégtől a kávé elveszíti a sűrűségét, ezután kihűl és veszít az aromájából. Megállapítható, hogy a hideg kávé abban különbözik a forró kávétól, hogy nincs a kávéra jellemző savanyúság és keserűség.

Miben különböznek a hideg, és a forró kávék ízvilága?

Az ital ízét a hőmérséklet és az idő határozza meg. Az oxidáció sebességét az olajok, savak és cukrok átalakulása befolyásolja. Ezt követően pedig úgy változik az íz, amilyen gyorsan végbemegy a folyamat. A hideg kávé főzése alacsony hőmérsékletet és hosszú időt igényel. Ennek eredménye, hogy a kávé édesebb. Az aroma a kávébab olajainak elpárolgásának eredménye, és melegítve könnyebben elpárolognak. A hideg kávéban az aroma nem olyan intenzív, mint a forró kávék esetében, de jóval hosszabb ideig tart.

Mennyi koffeint tartalmaznak?

A kávéfőzőben elkészített kávé tulajdonságai nem sokban különböznek a jég hozzáadása után sem, tehát a hűtés nem befolyásolja a koffein mennyiségét. A koffein mennyisége változó a különböző típusú kávéknál, több tényezőtől függ, legfőképpen a kávébabtól. Egy 2020-as kísérletből kiderült, hogy a forró főzési eljárásokkal készített kávék valamennyivel több koffeint tartalmaznak, mint a hideg kávék. Ugyanakkor ez a különbség nem jelentős, emiatt ne térjünk át másik kávéra, mint amiért rajongunk.

Forró vagy a hideg kávé az egészségesebb?

A kávé alapvetően jótékony hatással van a szervezetre. Számos beszámoló szól arról, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a szívbetegségek, a depresszió, a cukorbetegség, a rák és a Parkinson-kór kockázatát. A szakemberek úgy gondolják, hogy a hideg főzött kávé a forró kávéval ellentétben azért lehet egészségesebb, mert kevesebb a savasság, így kedvezőbb az emésztőrendszer számára. Ez abból ered, hogy a kávébabból koncentráltabb savat szabadít fel a kávé főzéséhez felhasznált forró víz. Közben pedig a hideg kávékban feloldódó jég tovább hígítja a kávé koncentrátumot, ennek köszönhetően az íz sokkal „szelídebb” lesz. A hideg kávé fogyasztása jobb választás lehet a koffeinre érzékeny, és az emésztési problémákkal rendszeresen küzdő kávérajongóknak.

Az otthoni kávézást megkönnyítheti a kényelmes kapszulás kávék használata, vagy akár egy innovatív kotyogóval szintén átélheti a prémium kávézás élményét. Az EspressoShop garantálja a magas minőséget, és különleges termék kínálattal várja látogatóit. Lepje meg szeretteit egy kávé válogatással, hogy ők is megízlelhessék a legfinomabb aromákat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.