Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Március 23. 17:50, szerda | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Megyei szinten olcsók a pápai ingatlanok

Megyei szinten olcsók a pápai ingatlanok

Portálunk számára készített ingatlanpiaci elemzésből kiderül, jelenleg Pápán nem állnak rendelkezésre új építésű lakások és családi házak így a 10 millió forintos támogatás a pápai eladó ingatlanokra nem vehető igénybe.

Az ingatlannet.hu által készített elemzésből kiderül, az év első két hónapja több változást hozott az ingatlanpiacon: keresettebbek lettek a nagyobb alapterületű lakások, az új építésű lakások árai pedig 5-15%-kal emelkedtek az év végéhez képest a szűkös kínálat miatt. Nemcsak az árak mutattak változást az elmúlt két hónapban, az adásvételi tranzakciók száma is bővült.

Lassuló ingatlanár emelkedés (hvg.hu)

Februárban lassult az új lakások drágulása, a legnépszerűbb újépítésű családi házak árai átlagosan 0,25%-kal nőttek az év első hónapjához viszonyítva. Az elmúlt években tapasztalt ingatlanpiaci fellendülés nem fejtette ki hatását az ország egész területén az infrastrukturális, szociális és társadalmi különbségek miatt, így a csökkenés mértéke egyes megyékben a 21%-ot is elérte. Néhány elemzés szerint a lakáspiac a következő hónapokban is élénk maradhat, de az év hátralévő időszakában mérsékeltebb áremelkedés várható.

CSOK és NOK

A nagycsaládosok körében az idei év slágerének ígérkezik a CSOK, melynek további bővítésével egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást, illetve a használt lakás vásárlására a közfoglalkoztatottaknak is lehetőséget nyújtanak. A program egyik új eleme a NOK, ahol a csatlakozó tagok előre meghatározott ütemben vállalnak kötelezettséget egy adott összeg befizetésére. A beérkező megtakarítások csak új lakás vásárlására használhatóak fel, illetve a konstrukcióhoz állami támogatás is jár legfeljebb havi 25 ezer Ft értékben.

Ingatlanhelyzet Pápán



Pápa ingatlanárai az elmúlt öt évben típusonként eltérő mértékű változásokat mutattak. A tégla-, illetve a panellakások árai 2014-ben óriási mértékben csökkentek, majd 2015 második felében jelentősen bővültek. A téglalakások átlagos Ft/m2 árai 18%-kal emelkedtek 2016. januárban 2015. januárhoz viszonyítva. Ebben az időszakban a panelépítésű lakások átlagárai 6%-kal változtak. A családi házak esetén egy visszafogottabb, folyamatos ütemű bővülés mutatkozott az utóbbi két évben, az elmúlt egy évben 3,5%-os volt a növekedés mértéke.


Pápa ingatlanárai Veszprém megyei városokkal, illetve az országos átlaggal összehasonlítva (ingatlannet.hu)

Veszprém megyei viszonylatban a pápai ingatlanok árai kedvezőnek tekinthetőek. A családi házakhoz 30%-kal olcsóbban juthatunk, téglalakást 65%-kal, panelépítésű ingatlant pedig 52%-kal kedvezőbb áron vásárolhatunk az országos átlagnál. Az újépítésű lakások, illetve családi házak jelenleg nem állnak rendelkezésre a városban, így a 10 millió forintos támogatás a pápai eladó ingatlanokra nem vehető igénybe. Az ország néhány önkormányzata ilyen megfontolásból lakóparkot épít, illetve kedvezményesen kínál építési telket a CSOK igénylői számára. Az első épületek átadására várhatóan jövő év tavaszán kerül sor, ezen a példán felbuzdulva pedig több város is hasonló építkezésekbe kezdhet, valamint további lehetőségeket biztosíthat az otthonteremtési kedvezmény igénybevételének támogatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk