Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 11. 10:38, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megvonta a legnagyobb cseh takarékpénztár működési engedélyét a jegybank

Megvonta a legnagyobb cseh takarékpénztár működési engedélyét a jegybank

Megvonta a prágai Metropolitní sporitelní druzstvo (MSD, Fővárosi Takarékszövetkezet) működési engedélyét és ideiglenesen befagyasztotta betéteit a cseh jegybank.

Az MSD-nek több mint 14 ezer ügyfele van és ezzel messze a legnagyobb csehországi takarékpénztár. A betétek összértéke meghaladja a 13 milliárd koronát (1 korona mintegy 11,60 forint).
A Právo című független baloldali napilap szerint amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, az a takarékszövetkezet megszűnését vonhatja maga után, ami alapjaiban rendítheti meg a cseh takarékpénztárak piacát.
Ez a piac az ezredforduló után gyorsan nőtt, de már tavaly csődbe ment egy nagyobb ostravai takarékpénztár, az Union, jelezve a problémákat is. A takarékpénztárak a magasabb kamatokkal konkurenciát jelentenek a nagy bankoknak.
A takarékszövetkezet, amely a bíróság előtt megfellebbezte a döntést, október elejétől a végleges bírósági döntésig nem rendelkezhet a betétekkel, ami kiváltotta az ügyfelek elégedetlenségét.
A jegybank indoklása szerint a prágai takarékszövetkezet gondatlanul járt el a hitelnyújtásnál. A Právo úgy tudja, hogy a rendőrség már fél éve vizsgálatot folytat ez ügyben. Az MSD állítólag olyan külföldi ügyfeleknek nyújtott nagy értékű hiteleket, akik nem fizetőképesek.
A rendőrség egyelőre nem fejezte be a vizsgálatokat, a takarékszövetkezet pedig tagadja a vádakat. A jegybank az ügy lezárásáig nem nyilatkozik - jelentette ki az intézmény szóvivője. A sajtó úgy tudja, a jegybank szigorítani kívánja hozzáállását a takarékpénztárakhoz. Kiderült, május óta szabálysértési eljárás folyik a WPB takarékszövetkezet ellen is.
Az MSD 2010 és 2013 között megtízszerezte mérlegfőösszegét. 2011 januárjától 2012 decemberéig a takarékpénztár adózott nyeresége 226 millió koronát tett ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése