Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2011. December 02. 14:34, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megvan az első kovásznai székely termék

Megvan az első kovásznai székely termék

Megkapta az első öt Kovászna megyei vállalkozó a székely termék tanúsítványt, amelyet az ugyancsak székelyföldi Hargita megye önkormányzata ad ki a hagyományos, a vidékre jellemző termékek előállítóinak.

Hargita megyében eddig 19 termelő kapta meg ezt a védjegyet, hozzájuk csatlakozott az első öt Kovászna megyei vállalkozó – idézi pénteki számában a Krónika című romániai napilap Kozma Bélát. A Kovászna megyei mezőgazdasági kamara vezetője hozzátette: „A székely termék tanúsítvány bizalmi kapcsolatot épít a termelő és a fogyasztó között, emellett identitáserősítő hatása is van.”

Kovászna megyében az elsők között a kézdivásárhelyi Mi-Tu Ház kft. által készített mustár, a hatolykai Fehér Éva hagymája, az oltszemi Dimény kft. kürtőskalácsa, a kézdivásárhelyi Fazakas Magdolna mézeskalácsa és az ugyancsak kézdivásárhelyi M&Co húsfeldolgozó hentesterméke kapta meg a székely termék minősítést. Ezeken kívül kézműves- és szellemi termékre is igényelték már megyebeliek a védjegyet, ezek elbírálása még tart.

A székely termék védjegyet Hargita megye önkormányzata hozta létre és 2010 óta szakvásárokon, valamint a székely termékek havi vásárain mutatják be és árusítják a minőségi garanciával rendelkező élelmiszereket, kézműipari termékeket – olvasható a székely termék honlapján (www.szekelytermek.ro).

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 11:41, péntek | Külföld

Vaddisznó rongált meg egy krakkói szépségszalont

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba, senki nem sérült meg, de az üzlet berendezése megrongálódott - közölte csütörtökön a lengyel média.

2022. Május 20. 09:02, péntek | Külföld

Megvitatta az ukrajnai helyzetet az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

2022. Május 20. 06:00, péntek | Külföld

Hatra emelkedett a szlovéniai robbanásban elhunytak száma

Hatra emelkedett a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy héttel ezelőtt történt robbanásban elhunytak száma, a ljubljanai kórházban meghalt az egyik súlyos sérültje a balesetnek

2022. Május 19. 13:06, csütörtök | Külföld

40 százalék körüli idei GDP-zuhanás lehet Ukrajnában

Londoni elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív