Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 17. 14:24, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Megújult az Országház alsóházi ülésterme

Megújult az Országház alsóházi ülésterme

A bútorzat felújítását a Pápai Asztalos Kft. végezte. Legyünk rá büszkék, kedves pápaiak!

Kevesebb ülőhelyet, de több szakértői páholyt alakítottak ki az Országház 48 millió forintból megújult alsóházi üléstermében, amelynek a kivitelezést végző cég vezetője szerint jót tett az új, kisebb létszámú parlamentet eredményező választási törvény, mivel a korábban túlzsúfolt helyiség szellősebbé vált.

Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója a terem keddi sajtóbejárásán elmondta: tizenkét új, mobil miniszteri asztalt építettek, az eredeti, 1902-ben átadottakkal azonos formában és díszítéssel. Ezek száma szükség esetén hattal bővíthető.

A terem páholyai új mellvédet kaptak, felhasználva azokat a díszítő jegyeket, amelyek az épület egészét jellemzik. Korábban a 436 ülőhely egy része csak a páholyokban fért el. Most 244 hely található a körüljárhatóvá vált patkóban, így nyolc szakértői páholy kialakítására nyílt mód.

Az átalakított ülésterem nyolc helyet biztosít mozgáskorlátozottak számára, és már a miniszteri patkóig vezet a kerekes székkel is bejárható folyosó.

A szélső szektorok szélessége csökkent, az emeleten két tolmácsfülke létesült, megújultak a zászlótartók, az elnöki pulpitus pedig új díszítést kapott.

Kovács József közölte: a hazai tölgyfából készült bútorok kézi faragásait öt fafaragó végezte, míg műhelyükben további 40, a helyszíni beépítéseken pedig 15-20 asztalos dolgozott.

A teremben kicserélték az izzókat is, kitisztították a szellőzőrendszert, csúszásmentesítették a kő járófelületeket, és lefestették a szellőzőrácsokat.

A helyiség három hónapos munka után, március végére készült el.

Az ülésterem informatikai megújítása 13 millió forintba került - számolt be az újságíróknak Sóváry Zoltán, az Országgyűlés Telekommunikációs Osztályának vezetője. A változásból a képviselők semmit nem érzékelnek majd - tette hozzá -, erre azért volt szükség, mert a tizennégy éve kialakított korábbi verzióhoz már nem gyártottak alkatrészeket, és a szoftverek is megújításra vártak.

Elmondta: a fa bútorzattal berendezett terem mind tűzrendészeti, mind áramellátási szempontból alkalmatlan arra, hogy a képviselők laptopjaihoz áramellátást nyújtsanak, így erre a csereakkumulátor biztosítása volt a kézenfekvő megoldás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.