Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Augusztus 28. 13:27, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.) Országos Kékkör Sajtóközlemény

Megújul hazánk leghosszabb túraútvonala

Megújul hazánk leghosszabb túraútvonala

Hazánk legnépszerűbb és legnagyobb múltú túraútvonala, a 2550 kilométer hosszúságú Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig.

A Közép-Dunántúl régió fejlesztéseit Pápán mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, a Bakonyerdő Zrt.

A munka a 2550 kilométeres útvonal felmérésével indult – mondta el Széki Gabriella, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs szakembere, aki hozzátette – az országos fejlesztéseket, amelyek több mint 210 helyszínt és több száz kilométernyi turistautat érintettek, 21 konzorciumi partner segítségével valósítják meg. A konkrét feladatokat ismertetve Széki Gabriella elmondta: a 2,7 milliárd forintos támogatás révén megtisztították a benőtt növényzettől a gyalogos utakat, helyreállították a forrásokat, felújították az úton található kilátókat és pihenőhelyeket, kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki. Újrafestették a nyomvonalról tájékoztató kék jelzéseket, és egységes információs táblákat helyeznek ki. Felújítják a pecsételőhelyeket, melyek az Országos Kékkör jelvényszerző túramozgalmának ellenőrzőpontjain találhatóak. Több helyen modern turistaszállásokat hoznak létre. Szintén része a projektnek egy, a túrázókat segítő térinformatikai rendszer, a TTR elkészítése is, illetve több, okostelefonokon futó, túrázást segítő mobilalkalmazás.

„Mindezzel az Országos Kékkör így olyan ökoturisztikai attrakcióvá vált, ami egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. A két és félezer kilométeres bejárható távjával a Kékkör Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghosszabb egybefüggő túraútvonala, a fejlesztések révén pedig meg is felel ennek a méltó rangnak” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Közép-dunántúli fejlesztések

A Közép-Dunántúl régióban történt fejlesztéseket ismertetve Horváth Iván a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, országos összehasonlításban is a régió az egyik legnagyobb nyertese a projektnek. Ennek keretében 43 darab fedetlen és további 30 darab fedett pihenőhelyet alakítottak ki vagy újítottak fel. Gyalogos átjáró kapukat készítettek Bodajk környékén. Elkészült az új szigligeti kilátó, továbbá megszépült az iszkaszentgörgyi (Primita), olaszfalui (Csengőhegy) és bakonyszűcsi kitekintő. Új híd épült az útvonalon Fehérvárcsurgó környékén, Csehbánya környezetében további kettőt újítottak fel. Tíz forrás rendbetételét végezték el, köztük a Klára-kútét, az Úttörő-forrásét és a Szép-Ilonka forrásét is. Bodajk környékén a patak medervédelmére is szükség volt. Komoly munkálatok zajlottak a turistaszállásokon is, modern fogadóterek és alvóhelyek várják a túrázókat Vadalmás, Ugod és Csehbánya környékén. A projekt egyik kiemelkedő eleme volt a fehérvárcsurgói Ökoturisztikai Múzeum felújítása is. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén további 88 kilométer szakaszt érintettek a fejlesztések, melyből 15 km a kerékpárosút.

A fejlesztések zöme már elkészült, a projekt szeptember végi határidejéig mindennel készen lesznek, közte a turistákat informáló, modern tájékoztató táblák kihelyezésével is – ismertette Horváth Iván. További újdonság az ún. Ranger-rendszer: az Országos Kékkört hasonló hosszúságú távokra bontották, ezek mindegyikének személyes felelőse lesz annak érdekében, hogy a felújítást követő állapotok minél tovább szolgálják a túrázók kényelmét. A Rangernek jelenthetők a kirándulás során tapasztalt károk – például a nyomvonalra dőlt fák - , aki mielőbb gondoskodik a helyreállításról.

Az érdeklődők az Országos Kékkörről az mtsz.org honlapon tájékozódhatnak, és számukra tájékoztató film is készült, melyet szintén bemutattak a sajtótájékoztatón. A projekt keretében a következő hetekben nem csak a hazai, de a külföldi aktív túrázókat is megszólítják.

Az Országos Kékkör

A magyarországi Országos Kékkör egy több mint 2500 kilométer hosszú, három nagyobb szakaszból álló túraútvonal, amelyen bejárható és megismerhető Magyarország összes jelentős tájegysége. Három része közül a legismertebb az Országos Kéktúra, amely a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől Hollóházáig tart. A nyugati országrészt járja be a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (Írott-kőtől Szekszárdig), míg a keleti tájakat az Alföldi Kéktúra (Szekszárdtól Hollóházáig). Az emblematikus túraútvonalon évente 150 ezer turista fordul meg. www.mtsz.org

A Magyar Természetjáró Szövetség

A 140 éves múltra visszatekintő, 1987 óta közhasznú alapítványként működő Magyar Természetjáró Szövetség parterei, szervezetei és tagjai révén népszerűsíti a természetjárást, az aktív- és ökoturizmust, felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára és a természet védelmére. Karbantartja a turista úthálózatot, információt biztosít a természetbarátoknak, összefogja és segíti az érintett szervezetek munkáját a gyalogos, kerékpáros, vízi-, barlang-, sí és hegymászó túrák területén. www.termeszetjaro.hu

Az Országos Kékkör fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.