Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 23. 08:09, csütörtök | Helyi
Forrás: papa-ma.hu

Megtartotta alakuló ülését az új testület

Megtartotta alakuló ülését az új testület

Ünnepélyes keretek között tartotta meg ma este alakuló ülését Pápa város új képviselő-testülete.

A Városháza nagy tanácstermében rendezett ceremónián részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, dr. Kovács Zoltán államtitkár, a térség megválasztott országgyűlési képviselője és dr. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő is. A Himnusz hangjait követő zenés irodalmi műsor után dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg az ülést, eredményes munkát, jó együttműködést kívánva a testület tagjainak a következő öt évre.

A helyi önkormányzati képviselőválasztás eredményét dr. Édes Ágnes, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette. Elmondta, Pápán a tíz egyéni választókerület mellett négy listás mandátum alapján tizennégy tagú képviselő-testület alakul. Az egyéni választókerületekben az a jelölt lett képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Városunkban a mind a tíz egyéni képviselői kerületben a Fidesz-KDNP jelöltjei szerepeltek a legeredményesebben, így a testület tagjai: dr. Péntek Árpád, dr. Vörös Ibolya, Bocskay László, Császár Endre, Venczel Csaba, dr. Hermann István, Máté István, dr. Áldozó Tamás, Unger Tamás, Zsegraits Gyula. A pártok kompenzációs listájáról képviselői mandátumot szerzett Süle Zsolt, a Jobbik; Grőber Attila, az MSZP-Együtt-PM; Kovács Csilla, az MSZP-Együtt-PM és Kerecsényi Zoltán, a DK jelöltje. A képviselők esküt tettek arra, hogy képviselői tisztségükből eredő feladataikat Pápa fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítik és tisztségüket a magyar nemzet javára gyakorolják.

Az ünnepi ülés a polgármester választás eredményének ismertetésével, dr. Áldozó Tamás polgármesterré választásának kihirdetésével folytatódott, majd a városvezető is esküt tett a jelenlévők előtt. Dr. Áldozó Tamás ünnepi beszédében felidézte, a jelenlegi Városháza épületegyüttesének első épületét 1823-ban emelték városházának, s a második világháború óta most először tartják ebben az épületben az önkormányzat legnagyobb ünnepét, a helyi képviselő-testület megalakítását. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a megválasztását, megköszönte a munkáját jelölő politikai közösségnek és tagjainak, akik segítették a választás megnyerésében, és köszönetet mondott családjának a kampány idején tanúsított türelemért, megértésért, támogatásért. Beszédében visszatekintett 2011-es polgármesterré választására és párhuzamot vont a város akkori és mostani lehetőségei között. Mint mondta, Pápa 2014-es helyzetét meghatározta a kormány adósságkonszolidációja, mellyel a város a következő időszakra a korábbinál jóval nagyobb mozgásszabadsághoz jutott, megemlítette, hogy a mostani testület öt évre tervezhet, és ilyen még nem volt a rendszerváltás óta.
-Ez az öt éves ciklus együtt kezdődik az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetési ciklusának végrehajtásával. Lehetőségünk van arra, hogy az előttünk álló időszakra szóló fejlesztési terveinket, közösségépítő terveinket az unió pályázati rendszerével összhangba hozzuk, és együtt kezdjük el azt a munkát, ami a város építését jelenti a következő években. A képviselő-testület minden olyan megelőző munkát elvégzett, minden olyan dokumentumot elfogadott, ami alapján ezt a munkát nagy önbizalommal és lelkesedéssel kezdheti meg – fogalmazott, hozzátéve – a lehetőségeket meghatározza az is, hogy a helyi gazdaság növekvő pályára állt, az adóbevételek növekednek, a szociális kiadások pedig csökkennek.
A városvezető kitért az előző ciklus legfontosabb feladataira, és példaértékűnek nevezte a testület tagjainak összefogását a város érdekében. Köszönetet mondott képviselőtársainak, kiemelve, bízik abban, hogy a most induló önkormányzati ciklusban is tudnak így együtt dolgozni.

A polgármesteri beszédet követően Kövér László házelnök mondott köszöntőt. Tiszteletét fejezte ki az egész ország nevében minden helyi politikai közösségnek, különösen azoknak, akik nagy munkára jelentkeztek és nagy munkára kaptak megbízást a választópolgároktól.
-Október 12-én a választópolgárok eldöntötték, hogy kiket választanak be abba a testületbe, amelyik az életük következő öt esztendejét a helyi ügyek viszonylatában irányítani fogja. Most a következő öt esztendős építkező munkára kell összefogni a képviselő-testületnek – mondta és kiemelte - A kormány, a kormányzat, a parlamenti többség tisztában van az önkormányzati rendszer jelentőségével és ennek erősítése, működésének javítása, ahogy az elmúlt ciklusban is, most is a legfontosabb célok között szerepel. Az Országgyűlés elnöke azt kívánta a testület tagjainak, hogy Pápa város jó hagyományihoz méltóan folytassák azt a munkát, ami 24 évvel ezelőtt a városban megkezdődött, és legyen hozzá erejük, kitartásuk, bölcsességük.

Dr. Kovács Zoltán ünnepi köszöntőjében visszatekintett az 1990-es önkormányzati választások után felálló testület lelkesedésére és munkájára, és azt kívánta, a most megalakult képviselő-testületnek is legyenek olyan lehetőségei, mint akkoriban, hiszen, amit az első ciklusban elhatároztak, azt meg is valósították.
-Ez az öt év nagyon sok lehetőséget rejt magában, hiszen hosszabb a békeidő, mint korábban és egy évvel megnövekszik a munkás évek száma. Kívánom, hogy ezt használja is ki a város vezetése mindannyiunk épülésére – fogalmazott. Az államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, mindenben segíteni fogja a város gyarapodását.

A képviselő-testület alakuló ülésének feladata volt az alpolgármester személyének megválasztása, dr. Áldozó Tamás polgármester Unger Tamást javasolta a tisztség betöltésére, a képviselők pedig 11 igen és 2 tartózkodás mellett megszavazták az eddigi alpolgármestert. Unger Tamás eskütétele utáni beszédében visszatekintett az előző ciklus legnagyobb kihívásaira és megfogalmazta tanulságait is.
-Megtanultuk, hogy az egyik legfontosabb dolog a megfelelő tervezés a város életének különböző területein. Már folyamatban van olyan koncepciók, stratégiák kidolgozása, melyek hosszú időre is meghatározhatják a város életét. Az elmúlt időszak lehetőséget adott arra, hogy a saját házunk táján is körülnézzünk, a választás pedig lehetőséget ad a tiszta lappal való indulásra, sőt akár a tiszta lap megteremtésére is. Mindenképpen átgondolásra, változtatásra szorulnak a város üzemeltetésének, zavartalan működtetésének feltételei – fogalmazott. Az alpolgármester kitért arra is, a következő időszakban nagy szerepe lesz a már elfogadott gazdaságfejlesztési stratégiának, mellyel a helyi kis- és középvállalkozásoknak szeretnének segíteni, hozzá kívánnak járulni a munkaerő-piaci helyzet további javulásához, a kereslet-kínálat egyensúlyához, a hátrányos helyzetű munkavállalók esélyegyenlőségének javulásához. Unger Tamás hangsúlyozta a képviselők közös felelősségvállalásának fontosságát, az objektív tényekkel való szembenézés szükségességét és a megoldások mielőbbi megtalálását.

A képviselő-testület alakuló ülésén a városatyák szavaztak a polgármester és az alpolgármester alapilletményéről és költségtérítéséről, melyet jogszabály határoz meg, elfogadták a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletet, majd döntöttek a bizottsági elnökök és tagok személyéről. Az új önkormányzati ciklusban az ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottság elnökének dr. Péntek Árpádot választották meg, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke Grőber Attila lett, a városfejlesztési és városüzemeltetési bizottság élén Császár Endre áll, a humánerőforrás bizottságot dr. Hermann István vezeti, az egészségügyi és szociális bizottság élére pedig dr. Vörös Ibolyát választották a képviselők.
A testület döntött a településrészi önkormányzatok létrehozásáról is, így Tapolcafőn, Kéttornyúlakon és Borsosgyőrön ismét lesz részönkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.