Városlista
2023. december 2, szombat - Melinda

Hírek

2020. Február 24. 10:37, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megkezdődtek a régészeti próbafeltárások a Fő téri házak udvarain

Megkezdődtek a régészeti próbafeltárások a Fő téri házak udvarain

A Fő tér 16-20 épületek mögötti udvarrészeken a mai napon megkezdődött az oda tervezett parkolólétesítmény engedélyezési terveihez szükséges régészeti próbafeltárás.

- Ha egy régészetileg érintett területen terveznek földmunkával járó beruházást, még a tervezés szakaszában szükségesek különböző kutatások. Az egyik ilyen a régészeti kutatás. Tekintettel arra, hogy ezen a területen még nem volt korábban ilyen jellegű kutatás, valójában nem tudjuk, hogy mit rejt alattunk a föld - mondta el a helyszínen Nagy L. István. A Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója hozzátette, feltárási szondákon keresztül próbálják ezt kideríteni, amelyeken egészen az altalajig vizsgálják meg az érintett területet.

- A terület régészeti érintettsége minden bizonnyal nagyon komoly, hiszen a házsor előtti részen kora Árpád-kori település nyomaira bukkantak korábban, de a történeti kutatásokból is tudjuk, hogy a legrégebbi Pápa település ezen a részen terülhetett el - hangsúlyozta az igazgató.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is figyelemmel kíséri a próbafeltárásokat. Mint mondta, örömteli, hogy ásatások vannak a városban, mert az azt jelenti, hogy valami épülni fog. - Örülök annak is, ha olyan információ kerül elő, amit eddig nem ismertünk, ugyanakkor szerintem lehet kompromusszumokat kötni, olyanokat, amelyek a tudomány igényeit is kielégítik, de a város továbblépésének sem gátolják.

A városvezető elmondta, alapos előkészítést igényel a tervezett parkolóépítés, a cél az, hogy a beruházás építési, engedélyezési tervdokumentációval rendelkezzen még az idén. Áldozó Tamás ugyanakkor kiemelte, az ingatlanok használatát egyelőre nem befolyásolják a próbafeltárások és az egyéb tervezési munkálatok.

Mint ismeretes, összesen 150 parkolóhely létesítéséről van szó, mely úgy lehetséges, hogy a Fő tér 16. számú épület mögött kétszintes parkolóépületet alakítanak ki. A parkoló bejárata a Korvin utca felől lesz, a tervek szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 01. 12:52, péntek | Helyi

Átadták a pápai tűzoltóparancsnokság megújult épületét

Az épület nyílászáróit kicserélték, valamint teljes körűen szigetelték, összesen 240 millió forintból.

2023. December 01. 10:58, péntek | Helyi

A pápai Farkas Johanna két tervező különdíját is megkapta a WTM döntőjében

A World TOP Model Hungary modellfelfedező versenyén két különdíjat is kapott a pápai lány.

2023. December 01. 10:16, péntek | Helyi

December 7-én az ajándék és édességkereskedőket ellenőrzi a NAV Pápán!

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. december 4. és 8. között az alábbi járásokban ellenőrzik az ajándék- és édességkereskedőket:

2023. November 30. 21:57, csütörtök | Helyi

14:0-ra győzött a Perutz!

A Csetény együttesét győzte le nagy arányban a Pápa, a Veszprém vármegyei Magyar Kupa harmadik fordulójában.