Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Augusztus 01. 08:39, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megkezdődött a MiG-21 emlékmű építése

Megkezdődött a MiG-21 emlékmű építése

A pápai katonai repülésnek kíván emléket állítani az az emlékmű, melynek építése a mai napon megkezdődött a Celli út és az elkerülő út találkozásánál lévő körforgalomban.

Molnár Istvántól, a Városfejlesztési Osztály vezetőjétől megtudtuk, elsőként az alap elkészítését végzik. 25 tonna betont fognak elhelyezni a föld alá, melyre a beton kötési idejét kivárva, nagyjából egy hónap múlva húzzák fel a vasbeton felépítményt. Amikor ez a betonszerkezet is megkötött, akkor helyezik el az előkészített MiG-21-est a talapzatra, melynek orra a repülőtér felé fog nézni. Molnár István hozzátette, éjszaka különönösen látványos lesz az emlékmű, hiszen működni fognak a repülőgép fényei, ki lesz világítva a pilótafülke, továbbá a körforgalom közepéből az egész szerkezetet megvilágítják. Az emlékmű október végére fog elkészülni.

Áldozó Tamás polgármester a helyszínen elmondta, korábbi időpontra tervezték a munkálatok megkezdését, de számos feladatot kellett elvégezni ahhoz, hogy ez megtörténhessen, ezért némi csúszással indulhat meg a munka. Elsőként területet kellett biztosítani, utána a tervezés munkafolyamata zajlott, mellyel párhuzamosan a honvédség előkészítette a repülőgépet, mely szintén hosszadalmas folyamat volt, de a gép már Pápán van és végre a talapzat elkészítése is megkezdődött - fogalmazott a polgármester hozzátéve, az emlékmű tervezési és kivitelezésének költségeit az önkormányzat finanszírozza, melyek együttesen meghaladják a 30 millió forintot. - Örülünk annak, hogy jól együtt tudunk működni a Magyar Honvédséggel és felzárkózunk azon települések sorába, amelyek határában hasonló emlékmű jelzi a katonai repülés múltját, vagy jelenét. Magyarországon Szolnok és Kecskemét után ez lesz a harmadik ilyen emlékmű, mely egyértelmű üzenet a pápaiak és az idegenek számára is, hogy ennek a városnak biztosan van köze a katonai repüléshez, amelyre büszkék vagyunk - mondta a városvezető.

Az építkezés idején teljes útlezárásra nem kell számítani, de a különböző munkafolyamatok során zavarhatják a közlekedést az építők, ezért arra kérik az autósokat, hogy különösen figyelmesen közlekedjenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.