Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Október 23. 15:12, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Megjutalmazzák az oltást népszerűsítő háziorvosokat Szlovéniában

Megjutalmazzák az oltást népszerűsítő háziorvosokat Szlovéniában

Plusz juttatásban részesítik azokat a háziorvosokat és ápolókat Szlovéniában, akik hozzájárulnak a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához - közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

A kormány döntése szerint jutalmat csak azok a háziorvosok és rendelőikben dolgozó ápolók kaphatnak, akik legalább heti két órát töltenek többlettevékenységgel: a betegek aktív megszólításával és a védőoltások népszerűsítésével. Továbbá, ha a törzskartonnal rendelkező pácienseik legalább 45 százaléka megkapta az első oltást, vagy legalább 55 százalékuk mindkettőt.

A kabinet az intézkedéssel az oltási kampányt akarja felgyorsítani, a juttatásokat pedig az állami költségvetésből fedezi.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 060-an kaptak védőoltást, közülük 1 109 508-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka. Péntekre 1965 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 440-en vannak kórházban, 120-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 3258 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 17-en haltak meg. Kórházban 997 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 881 702-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 767 965-en már a második adagot is felvették.

Járványügyi szakemberek mindkét országban azzal magyarázzák a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedését, hogy a rossz idő beálltával az emberek sokkal többet tartózkodnak zárt helyen, az alacsony átoltottság miatt pedig gyorsabban terjed a vírus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.