Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Február 09. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabax

Mégis lemondott a szövetségi elnök a szexuális erőszakkal vádolt francia műkorcsolyaedző miatt

Mégis lemondott a szövetségi elnök a szexuális erőszakkal vádolt francia műkorcsolyaedző miatt

Mégis lemondott szombaton Didier Gailhaguet, a Jégsportok Francia Szövetségének elnöke a Gilles Beyer műkorcsolyaedzőt ért szexuális vádak miatt.

A szakági vezető három nappal ezelőtt még visszautasította a sportminiszter által kért távozását.

"A megnyugvás érdekében, bölcsen és méltósággal, de keserűség nélkül meghoztam a lemondásról szóló döntésemet" - jelentette be a sportvezető újságíróknak a szövetség vezetőségi tanácsának rendkívüli ülését követően.

Az elnöki tisztséget átmenetileg Maryvonne Del Torchio, a szövetségi tanács elnöke tölti be, aki azonnali találkozót kért Roxana Maracineanu sportminisztertől. A tárcavezető, aki csaknem egy héten át követelte Didier Gailhaguet távozását, a lemondást "az első lépésnek" nevezte, s a Twitteren jelezte, hogy a tárca vizsgálatot indít azon működési zavarok megállapítására, amelyek miatt súlyos problémák történhettek éveken át a szövetségnél.

A botrányt kirobbantó Sarah Abitbol tízszeres országos bajnok műkorcsolyázó a L,Obs című internetes portálnak kijelentette: "most ki kell takarítani a teljes szövetséget, ahol ott van (Gilles Beyer) minden barátja. Azok, akik hallgattak és támogatták a rendszert, mind ott vannak".

Gilles Beyer ellen kedden indított a párizsi ügyészség vizsgálatot a felügyelete alatt álló, 15 évesnél fiatalabb kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erőszak és szexuális támadások gyanúja miatt. A sportszakembert egy múlt héten megjelent riportkötetben azzal vádolta meg volt tanítványa, a párosban 2000-ben világbajnoki bronzérmes Sarah Abitbol, hogy 15 éves korában és utána két évig, 1990 és 1992 között rendszeresen megerőszakolta. Jóllehet a feltételezett bűncselekmény már elévült, az ügyészség most arra keresi a választ, hogy az edzőnek voltak-e más áldozatai is.

Az edző ellen, aki a francia válogatott igazgatója és vezetőedzője, majd a Francois Volant párizsi klub menedzsere volt, Creteil ügyészsége a 2000-es évek elején eljárást indított műkorcsolyázónők szüleinek feljelentése alapján, de a vizsgálatot vádemelés nélkül lezárták. A sportminisztériumban is vizsgálták Beyer ügyét, és ennek nyomán 2001-ben megfosztották sporttechnikai tanácsadói tisztségétől. A párizsi klubban azonban - amelynek testvére, Alain Beyer volt az elnöke - folytathatta pályafutását, és a Jégsportok Francia Szövetsége végrehajtó bizottságának is tagja maradt 2018-ig.

Gilles Beyert egyébként azóta mások is megvádolták, köztük Hélene Godard is, azt állítva, hogy 13 és 14 éves kora között rendszeresen megerőszakolta. A volt korcsolyázónő Jean-Roland Racle-t is szexuális visszaélésekkel gyanúsította meg. Anne Bruneteaux és Béatrice Dumur egy másik edzőről, Michel Lotzról állítja, hogy az 1980-as években, amikor 13 évesek voltak, szexuális visszaéléseket követett el ellenük.

Jóllehet Abitbol csak harminc év után törte meg a csendet, a sportminiszter azonnal Didier Gailhaguet-t tette felelőssé azért, hogy Gilles Beyert nem tiltották el korábban. A szövetséget 1998 óta irányító vezető szerdai sajtótájékoztatóján még visszautasította a szerinte "moralizáló" sportminiszter felszólítását és arra emlékeztetett, hogy 2000-ben maga kérte a sportminiszteri vizsgálatot, s a párizsi klubban is az ő kérésére tiltották el Gilles Beyert attól, hogy kiskorúakkal foglalkozzon. Az elmúlt napokban azonban nem csitultak a kedélyek, egyre többen csatlakoztak a miniszteri felhíváshoz, köztük a vidéki klubokban dolgozó edzők és több sportoló is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése