Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 20. 09:23, csütörtök | Helyi
Forrás: Index.hu

Megint leesik egy műhold!

Megint leesik egy műhold!

Egy a 14 ezer milliárdhoz az esélye, hogy pont a Te fejedre essen.

A német repülési és űrrepülési központ (DLR) vezetői szerdán közölték, hogy működésképtelen röntgenteleszkópjuk, a Rosat a bolygó felszínétől már csak kevesebb mint 240 kilométerre kering, és részben elég, illetve darabokra szakad a sűrű légkörbe érve.

A DLR számításai szerint a Rosat valamikor október 22. és 23. között lép be a sűrű légkörbe óránként 28 ezer kilométeres sebességgel. A pontos időt és a becsapódás helyszínét azonban képtelenek előre jelezni a szakemberek, olyannyira, hogy plusz-mínusz két nap is lehet az eltérés a mostani becsléstől. A Rosat orbitális pályája az 53. északi szélességi foktól az 53. déliig terjed, amely a Föld nagy részét lefedi. Ez azt jelenti, hogy a szonda töredékei Kanadától Dél-Amerikáig bárhova leeshetnek.

2,5 tonnás teleszkópnak valamivel több mint egyharmada ég el, a maradék 1,8 tonna pedig akár 30 darabra eshet szét és csapódhat be a Földön. A röntgentávcsövet ugyanis komoly hővédő burkolattal szerelték fel, és ez megvédi a súrlódástól keletkező óriási hőtől. A legnagyobb darab feltehetően az űrteleszkóp optikai rendszere lesz, maga a röntgentükör és tartószerkezete, amelynek egy része szénszállal megerősített kompozitanyagból készült. Ha az nem esik szét, önmagában is 1,6 tonnát nyom.

Még nincs egy hónapja, hogy heteken át izgalomban tartott a Föld lakosságát egy kiszolgált amerikai műhold lezuhanása. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műholdat 1991-ben bocsátották fel, s 2005 óta nem üzemelt. A hat tonna tömegű UARS szeptember 24-én Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át az atmoszférán, s nagy része el is égett a légkörben. Összesen 495 kilogrammnyi törmelék érte el a Föld felszínét, s a darabok 480-1300 kilométeres sávban szóródtak szét a Csendes-óceánban, távol minden szárazföldtől.

Fotó: MTI

Címkék: műhold

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.