Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Március 12. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfejtették a sportteljesítmény növelésének titkát

Megfejtették a sportteljesítmény növelésének titkát

A rágás - legyen szó rágógumiról, napraforgómagról vagy fogvédőről - javítja az éberséget és a reakcióidőt, s ennek köszönhetően a sportteljesítményt - írja a Fox News.

A tanulmány keretében a japán kutatócsapat 17 résztvevőt kért meg arra, hogy nézzenek egy videóképernyőt és reagáljanak a történtekre egy kézi ravasz megnyomásával. Egyszer rágózniuk kellett a tevékenység végzése közben, máskor üres szájjal kellett azt csinálniuk.

Az eredmény meglepő: akkor, amikor rágóztak a résztvevők, 7 százalékkal vagy 36 milliszekundummal jobb volt a reakcióidejük. Ez talán nem tűnik soknak, de egy meccs közben a másodperc ezredrésze is számít, eldöntheti a kimenetelét. Sőt a sportok esetében, a győztesek és a mögöttük állók között a különbség csupán milliszekundumban mérhető.

Ennek oka, hogy a rágás, az állkapocs izmainak mozgása serkenti az agy bizonyos régiójának, a premotor cortexnek a működését, ami növeli az agy reakcióidejét és mozgásra serkent. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a rágás növeli a pulzusszámot és javítja a vérellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.