Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 23. 11:22, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megérkezett Pápára az Esterházy-kastély kapuja

Megérkezett Pápára az Esterházy-kastély kapuja

Az eredetivel megegyező kovácsoltvas kaput Szentendréről szállították városunkba, felállítása a mai napon megkezdődött, várhatóan néhány napon belül minden eleme a helyére kerül.

Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor elmondta, először a kapu tartóoszlopait állítják össze, még a földön, majd merevítő rudakkal megerősítve emelik a helyére, hétfőn kora délután (idő közben rz már megtörtént, fotók lejjebb. Miután pontosan beállították és rögzítették az oszlopokat, a holnapi napon fogják elhelyezni a nyíló kapukat. A restaurátor elmondta, a szentendrei műhelyben egyszer már felállították a kaput, ott minden rendben zajlott, így bízik abban, hogy élesben sem adódik semmilyen nehézség. Ha így lesz, akkor akár már kedden estére végezhetnek - mondta el Lehoczky Tivadar.

Áldozó Tamás polgármester is figyelemmel kíséri a kapu "visszatérését". A városvezető elmondta, jelenleg nagy a sürgés-forgás az Esterházy-kastély környékén, a kapu felállítása mellett annak megvilágításán és a végső burkolat kialakításán is dolgoznak. A polgármester azt mondta, hogy ezzel a város egy újabb emblematikus építménye épül vissza, amely a képeslapoktól kezdve, a közösségi médián át a családi fotóalbumokig sok helyen vissza fog majd köszönni.

Áldozó Tamás hozzátette, a Pápai Barokk Vigasságokprogramelemei között kerül majd sor a kapu ünnepélyes átadására, pénteken 18 órától.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék