Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 20. 19:28, csütörtök | Belföld
Forrás: közlemény

Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic Kiállítás

Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic Kiállítás

A világ egyik legkedveltebb tárlata megérkezett Budapestre!

Július 20-án megnyitja kapuit a varázslatos hangulatú Titanic Kiállítás, amely 2300 négyzetméterén több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg a rajongók, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat. A tárlat önálló magyar részlegén pedig - a kor helyi történelmi eseményei mellett - bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.

A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én, több, mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

A tárlat megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

A budapesti kiállítást négy hét alatt építették fel, több mint 200 fős nemzetközi stáb dolgozott rajta. A kiállítás elemeit 15 kamionnal és két cargo repülőgéppel szállították ide. Több mint 80 ezer kilogramm a kiállítás össztömege. A leletek maximum 21 Celsius fokon tarthatók. A kiállítás 20 millió dollárra- több mint 5 milliárd forintra van biztosítva.

A megnyitón megjelent a túlélők mentésében oroszlánrészt vállaló magyar orvos unokája is. Dr. Lengyel Árpád volt az, aki a Carpathia gőzös hajóorvosaként először találkozott azzal a 705 emberrel, akiket sikeresen kimentettek a jeges óceánból. „Nagyapám egy levélben megírta, hogy bár órákat töltöttek a nyílt vízen, viszonylag kevés volt köztük a kihűlt ember, töréseket is csak 42-en szenvedtek el. Ám mindannyian sokkos állapotban kerültek a Carpathia fedélzetére” - mondta el Völgyi Péterné dr. Reich Márta.

A megnyitón részt vett az énekesnő, Janicsák Veca is. „Számomra nagyon megindító az egész tárlat, hiszen valódi emberek, valódi tárgyait láthatjuk, és valódi érzéseikkel szembesülhetünk. Ezért aztán minden idelátogató megértheti, hogy a Titanic története valódi és sajnos visszafordíthatatlan tragédia, nem pedig csupán egy mese.”


Titanic kiállítás

Helyszín: Komplex - 1061 Budapest, Király utca 26. (a volt VAM Design Center területe)

Időpont: 2017. július 20-tól minden nap (vasárnap és ünnepnapon is) reggel 9 és este 8 óra között

Címkék: kiállítás, Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.