Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2011. Október 13. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa

Megérint a történelem az Esterházy-kastélyban

Megérint a történelem az Esterházy-kastélyban

A Dersffy Orsolyát ábrázoló festmény alatt egy kétszáz évvel korábbi képet találtak a restaurálás során, amely a feltűnő szépségű Esterházy Anna Júliát ábrázolja.

Ma délelőtt Esterházy Anna Júlia egészalakos portréja került visszahelyezésre az Esterházy-kastély Ősök csarnokában. Az esemény különlegessége, hogy eredetileg egy másik, az Esterházy család történetében meghatározó jelentőségű személy, Dersffy Orsolya képét adták át Zsámboki Orsolya restaurátornak. De hogy is van ez?

Dr. Áldozó Tamás és Dr. Nagy-L. István múzeumigazgató leleplezik a képet

Dr. Áldozó Tamás és Dr. Nagy-L. István múzeumigazgató leleplezik a képet

Dersffy Orsolya Esterházy Miklós nádor felesége volt. A restaurálásra átadott kép őt ábrázolta. Ám a munkálatok során hamar kiderült, hogy a festmény alatt egy kétszáz évvel korábbi kép található, vagyis Dersffy Orsolyát ráfestették egy másik festményre. Az eredeti kép Esterházy Anna Júliát ábrázolja, aki az 1641-ben megözvegyült nádor, Esterházy Miklós házának ékessége volt. Szépsége miatt a kor legelőkelőbb férfijai versenyeztek kezéért, többek között Zrínyi Miklós költő, vagy a lengyel Casimirus herceg is.

Restaurálás közben

Restaurálás közben

Anna Júlia végül Nádasdy Ferencet választotta, akit később a Wesselényi-összeesküvésben való részvétele miatt 1671-ben Bécsben kivégeztek.
Feltételezhető, hogy Anna Júlia portréját is azért fedték le Dersffy Orsolya XIX. századi ábrázolásával, mert a felségárulással perbe fogott és kivégzett Nádasdy országbíró felesége volt, de magyarázatul szolgálhat az is, hogy fontosabbnak tartották azt, hogy Esterházy Miklós első felesége kapjon helyet a családi arcképsorozatban. Mivel az összeesküvésben való részvétel miatt meglehetősen kevés ábrázolás maradt fenn Esterházy Anna Júliáról és Nádasdy Ferencről, tovább nő a felfedezés értéke.

Az eredeti kép

Az eredeti festmény (Dersffy Orsolya)

A sajtótájékoztatón Dr. Nagy-L. István múzeumigazgató elmondta, hogy az Esterházy-kastély Ősök csarnokának 42 festményéből 40 megmaradt az utókornak. Így, közel teljes rekonstrukciót lehet végezni, amely egyedülálló Magyarországon. Eddig 12, részben restaurálatlan képet kaptak vissza. További 13 kép sorsa egyelőre nem dőlt el, a Magyar Nemzeti Múzeum vonakodik visszaadni őket.
Dr. Áldozó Tamás polgármester bevezetőjében elmondta, hogy eddig közel tízezer látogatója volt a felújított múzeumnak, amely ősszel bezárja kapuit. Az Esterházy-kastély tavasztól várja újra a látogatókat.
Áldozó kitért arra a kiemelt projektre is, amely 2012-13-ban két milliárd forintot biztosít a kastély épületének teljes megújítására. Erről várhatóan novemberben köt szerződést az önkormányzat.

Az ősök csarnoka
Az ősök csarnoka (így nézett ki)

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 13:31, vasárnap | Helyi

Rálőtt egy kismacskára, állatkínzás miatt kell felelnie a 26 éves pápai lakosnak

A nagyteveli sértett 2022. szeptember 5-én délután tett feljelentést a Pápai Rendőrkapitányságon amiatt, hogy előző este lövések hangját hallotta, majd másnap hajnalban a teraszán megsebesítve talált rá a kölyök macskájára.

2022. November 27. 11:27, vasárnap | Helyi

72 gyorshajtót kapcsoltak le a rendőrök megyénkben

Drónról ellenőrizték a forgalmat a rendőrök.

2022. November 25. 17:14, péntek | Helyi

Hónapokig zaklatta volt élettársát

A rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki hónapokon keresztül zaklatta a volt élettársát.

2022. November 25. 15:07, péntek | Helyi

Azt hitte, hogy a saját netbankját használja a pápai sértett, 100 ezer forinttal károsították meg

A rendőrség óvatosságra inti a netbankok használóit.