Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Október 12. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Megavírusra bukkantak a chilei partoknál

Megavírusra bukkantak a chilei partoknál

A Föld eddig ismert leghatalmasabb vírusát találták meg kutatók a chilei partok közeléből származó óceánvízben.

A Megavirus chilensis nagyjából 10-20-szor nagyobb egy átlagos vírusnál, és jócskán veri a korábbi rekordert, az 1992-ben az Egyesült Királyságban felfedezett Mimivirus-t is.

A hivatalos mérések szerint az óriási vírus 0,7 mikrométer átmérőjű, vagyis jó néhány baktériumnál is nagyobb, ami eddig példátlannak számít. Méretei olyan hatalmasak, hogy vizsgálatához nincsen szükség elektronmikroszkópra, egy hagyományos fénymikroszkóp alatt is tökéletesen látható - írja a PNAS.

Az előzetes vizsgálatok szerint a vírus emberre nem veszélyes: a tudósok feltételezik, hogy az óceánban szabadon lebegő egysejtű élőlényeket, az amőbákat fertőzi meg. Ez szaporodásuk szempontjából is nélkülözhetetlen, hiszen csak egy sejt megfertőzése által képesek sokszorozódni.

A Megavirus esetében - a Mimivirus-hoz hasonlóan - hajszerű csápok fedik a külső fehérjeburkot, vagyis a kapszidot. A tudósok elmondták: korábban általában csak akkor fedeztek fel új vírusokat, amikor azok embereket vagy állatokat fertőztek meg, így a mostani kutatás forradalminak számít.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk