Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2023. Augusztus 24. 07:44, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Mauin változatlanul ezernél többen vannak az eltűntek listáján a tűzvész nyomán

Mauin változatlanul ezernél többen vannak az eltűntek listáján a tűzvész nyomán

Hawaii tűzvész sújtotta Maui szigetén a hatóságok 1000 és 1100 közé tették az változatlanul eltűntként nyilvántartott emberek számát szerdán.

Steven Merrill, a Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation) Hawaii-szigeteki kirendeltségének vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az eltűntek listáján mindenki szerepel, akit akár csak keresztnév alapján megemlítettek hozzátartozói. Hangsúlyozta, hogy minden egyes, a listán szereplő ember hollétét külön próbálják felderíteni. A számok gyorsan változhatnak, mert az eltűntek között olyanok is vannak, akiket a hozzátartozók időközben épségben megtalálnak - jegyezte meg.

Az 1000-1100 eltűntről szóló adatot egy nappal azután közölte az FBI, hogy helyi közigazgatási vezetők 850 emberről beszéltek.

Két héttel a Maui középső, valamint nyugati felén pusztító erdő- és bozóttüzek kitörését követően a megtalált halálos áldozatok száma hivatalosan 115, akik közül szerda reggelig 43-at sikerült azonosítani részben a hozzátartozók által szolgáltatott DNS-minták alapján. A helyi hatóságok továbbra is arra kérik azokat, akik rokonukat keresik, hogy adjanak genetikai azonosításra alkalmas mintát.

A romok átvizsgálásán dolgozó kutyás keresőegységeket az FBI helyszínelői, igazságügyi orvosszakértői segítik a maradványok feltárásában és azonosításában - mondta el a Steven Merrill, az FBI helyi vezetője.

A Lahaina történelmi várost szinte teljes egészében elpusztító tűzvész pontos okainak feltárásán változatlanul dolgoznak, miközben kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Lahaina központú megye vezetői mennyire voltak tisztában az augusztus 8-i katasztrófa nagyságrendjével. Richard Bissen, a térségért felelős polgármester a tűzvész napján este adott interjúban arról beszélt, hogy "örömmel tud beszámolni az utak újranyitásáról", miközben Lahaina városa akkor már lángokban állt, és a település 80 százaléka szinte teljesen leégett.

A vizsgálat alapján a tűz keletkezésében több tényező együttesen játszott szerepet, azaz a térségben kialakult szárazság, egy közeli hurrikán okozta szélvihar, valamint a leszakadt, feszültség alatt maradt villanyvezetékek. Sokan felvetik a helyi áramszolgáltató felelősségét, amiért az ilyenkor szokásos szabályokat nem követte, és a szélvihar idejére a bozóttűz-veszélyes területet nem áramtalanította.

Fotó: Youtube

Címkék: hawaii, Maui, tűzvész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható