Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2023. Augusztus 17. 06:58, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Mauin lassan halad a tűzvész utáni romok átkutatása

Mauin lassan halad a tűzvész utáni romok átkutatása

Az erdőtűz sújtotta Maui szigetén megnyitották a természeti katasztrófa miatt lezárt fontosabb utakat, és az iskolák is elkezdték a tanévre a felkészülést, miközben Lahaina városának romjai között változatlanul az áldozatok maradványai után kutatnak.

Szerdára a történelmi városban pusztító tűzvész megtalált áldozatainak száma 106-ra emelkedett, és már 40 kutyás egység kutatott az épületek elszenesedett maradványai között. Szerda reggelig a leégett terület harmadát tudták átvizsgálni, miután a nehéz terep és körülmények miatt nehezen tudnak haladni. Még szerdán is csaknem ezer embert eltűntként tartottak nyilván. Az ivóvíz és levegő egyes területeken továbbra egészségtelen, az áramszolgáltatást azonban már szinte teljes egészében helyreállították. Az otthonukat elveszített emberek százai hotelekben és turistaszállásokon húzták meg magukat.

A múlt keddi tűzvész okainak vizsgálata arra mutat, hogy a leszakadó, feszültség alatti elektromos vezetékek lobbanthatták lángra a száraz aljnövényzetet, ahonnan a nagy szélben a tűz rendkívül gyorsan terjedt. Vizsgálják az áramszolgáltató felelősségét is abban, hogy miért hagyta feszültség alatt az elektromos hálózatot, amikor erős szélvihar sújtotta a szigetet.

Lahaina lakosainak egy csoportja közös pert indított az áramszolgáltató ellen.

A vihar egy közeli hurrikán széllökései voltak, helyenként az óránkénti 100 kilométert jóval meghaladó sebességgel.

Azt is vizsgálják, hogy miért nem szólaltak meg a lakosság figyelmeztetésére szolgáló szirénák. Hawaiion 400 szirénából álló hálózat van, amelyek közül 80 Maui szigetén van. A vészhelyzetkezelési ügynökség hawaii szóvivője úgy nyilatkozott, hogy adataik szerint senki nem tett kísérletet ezek aktivizálására.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Joe Biden elnök jövő hétfőn a tűz által sújtott területre utazik. Az elnök kedden azt mondta, hogy minden eszközt rendelkezésre bocsátanak az újjáépítéshez. Joe Bident a hét elején éles bírálatok is érték amiatt, hogy nem szólalt meg, és vasárnap, amikor a tengerparti pihenése közben megkérdezték, hogy mit gondol a Hawaiion pusztító tűzről, annyit mondott, hogy "nincs kommentár".

Mauin a tűzoltók szerdán még mindig küzdöttek a bozóttüzekkel. A közlések szerint tengerparti Lahaina település közelében pusztító tüzet 85 százalékban eloltották, miközben a sziget hegyvidéki részén, Kula település közelében még csak a lángok 60 százalékát tudták eloltani.

Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete, területe 1883 négyzetkilométer. A tűzvész a sziget kisebb részét érintette, de nagyon tragikus módon, legsúlyosabban Lahaina városát, és környékét. A város az egykori Hawaii Királyság fővárosa volt, a történelmi települést a Mauira látogató évente 2 millió turista túlnyomó többsége felkeresi.

Címkék: hawaii, tűzvész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható