Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Március 14. 14:22, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Március 15. - Kamarakiállítás nyílt a református gyűjtemények könyvtárában

Március 15. - Kamarakiállítás nyílt a református gyűjtemények könyvtárában

Olyan dokumentumokat, tárgyakat mutat be a kiállítás, melyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi eseményeit idézik fel.

Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója a kiállítás kapcsán elmondta, március 15. egy egységesen elfogadott és tisztelt emléknap. - Addig tekinthetünk nemzetként önmagunkra, míg közösen emlékezünk, közös a nyelvünk és ugyanazokat a történeteket osztjuk meg. Ha a következő generációnak továbbadjuk mindazt, amit mi megtanultunk, akkor a közös múlttal sokat teszünk a közös jövőért. Ez a kiállítás olyan, mintha családi fotóalbumot lapozgatnánk, hisz valóban rólunk, pápaiakról szól, a mi közös múltunkról. 1848 hőseiben magunkat ismerhetjük fel – mondta az igazgató.

Mezei Zsolt, a gyűjteményi könyvtár vezetője elmondta, a kiállítás emléket állít a márciusi eseményeknek és a szabadságharcnak, a helyi eseményeket felidézve, illetve bemutatja, hogy miként alakult ki Pápán a városi megemlékezés hagyománya.
Mint mondta, Pápára március 16-án érkezett meg a forradalom híre, a pápaiak lampionos felvonulást szerveztek, melyen hat ezer ember vett részt. A forradalom napjaiban Pápán is kinyomtatták a 12 pontot és a Nemzeti dalt, melyek a cenzúra nélküli szabad sajtó első termékei voltak a városban. A dokumentumok szintén megtekinthetők a tárlókban.

A könyvtár vezetője hangsúlyozta, a márciusi ifjak előtti tisztelgés először a református kollégium diákjainak jutott eszébe, 1884-ben szerveztek először megemlékezést március 15. kapcsán, mely abban az időben egyfajta lázadás volt, az évek során aztán elfogadottá és hagyományossá vált az emlékezés.

A kiállítás május végéig tekinthető meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárában.
A tárlat összeállításában közreműködött Török Judit, Fábiánné Horváth Adrienn, Halászné Kapcsándi Szilvia, Mezei Zsolt, Döbrönte Miklós és Takács Tünde.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.