Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 20. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már két mutánst vírust is kimutattak Belgiumban

Már két mutánst vírust is kimutattak Belgiumban

Újabb 91 ember szervezetében mutatták ki a brit, hét esetben pedig a dél-afrikai vírusmutáció jelenlétét Belgiumban egy idősotthonban - közölte Yves Van Laethem, a belga Egészségügyi Minisztérium szóvivője kedden.

A szóvivő kiemelte, noha a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul az országban, óvatosságra van szükség az új vírusmutáció megjelenése miatt. Arra figyelmeztetett, hogy a higiéniai előírások be nem tartása esetén a fertőzőbbnek tartott vírusmutáció várhatóan rohamosan terjedni kezd az országban.

A The Brussels Times angol nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint több száz minta közül átlagosan tíz brüsszeli esetében mutatták ki a brit vírusmutációt hétfőn. A beszámoló Piet Maes-t, a leuveni Katolikus Egyetem kutatóját idézve azt írta, a vírusmutáció az egész országban jelen lehet, ugyanis azt, hogy a vírus egyik mutációjáról van-e szó, nem minden laboratórium képes kimutatni.

A mutációt a téli vakációról visszatérő turisták hurcolhatták be Belgiumba - tette hozzá.

Sajtóbeszámolók szerint a nyugat-belgiumi Houthulst egyik idősotthonában hétfőn négyen meghaltak, miután vasárnap száznál is több bentlakó és ápoló szervezetében mutatták ki a koronavírus nagy-britanniai mutációját. Mivel a jelek szerint a település járványgóccá vált, a közeli Antwerpen egyetemi kórházának szakemberei kedden megkezdték a lakosság, illetve a környező települések lakóinak szisztematikus tesztelését.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint továbbra is kétezer fölött van a koronavírussal frissen megfertőzöttek átlagos napi száma. Kórházba átlagosan 116 beteget szállítanak naponta, ez a mutató egy hét alatt 9 százalékkal csökkent. Jelenleg 1974 ember van kórházban a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, ez egyhetes viszonylatban 4 százalékos növekedést jelent. Intenzív ellátásban 369-en részesülnek, 1 százalékkal többen, mint a múlt héten.

A koronavírus átlagosan naponta körülbelül 50 ember haláláért felelős, ez egyhetes visszatekintésben 8 százalékos csökkenést jelent. A járvány kezdete óta Belgiumban 679 771 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 20 472 ember halt meg a szövődményekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése