Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamarosan jóváhagyhatja a Pfizer/BioNTech-vakcinát az EU

Hamarosan jóváhagyhatja a Pfizer/BioNTech-vakcinát az EU

Az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját

- közölte az Európai Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínász szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén, az oltásra vonatkozó stratégia előkészítésével kapcsolatos vitán.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden bejelentette, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban.

"Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak" - tette hozzá Szkínász.

Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után.

Szkínász felhívta a figyelmet, hogy bár az oltóanyag "fényt jelent az alagút végén", nem szabad megfeledkezni az éberségről, óvatosnak kell maradni az ünnepek közeledtével, mert a járványveszély még nem múlt el. Mint mondta, az oltóanyag önmagában semmit sem jelent, a beoltottság a legfontosabb, ezért minden uniós tagállamnak stabil oltási programmal kell rendelkeznie.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője a felszólalásában figyelmeztetett a vakcina- és oltásellenesség felerősödésére, és kiemelte, hogy az oltásellenes mozgalmak nagy mértékben befolyásolhatják és akadályozhatják a jövőbeli oltás sikerét. "A megoldás ez ellen a hatékony oktatás, a bizonyítékokon alapuló egészségnevelés lenne, de sajnos kevés az időnk, ezért kiemelten fontosnak tartom a koronavírus elleni vakcinára vonatkozó uniós stratégia előkészítését, amelynek reményeim szerint egy átfogó kommunikációs stratégia is a része lesz" - hívta fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.